9 Kasım 2021 Salı günü Microsoft Store için tarihi bir adım atıldı ve Firefox, Microsoft Store’a eklenen ilk büyük tarayıcı oldu.

Windows 10 ve Windows 11 işletim sistemlerinde kullanılan Microsoft Store, artık kullanıcılara daha fazla seçenek sunuyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalar ile kullanıcıların ihtiyaç duyabileceği tüm uygulama ve oyunlara Microsoft Store üzerinden erişmesine imkan tanınacağı belirtilirken bu açıklama sonrasında ilk somut adımlardan birisi atıldı.

Microsoft tarayıcı alanındaki en büyük rakiplerinden biri olmasına karşın Mozilla Firefox’u kullanıcılar için Microsoft Store’da yayınlanmaya başladı. Bugüne kadar Microsoft’un herhangi bir resmi servisinde hiçbir şekilde yer almayan ve kullanıcıların tarayıcı değiştirme ekranında dahi oldukça zor bir şekilde tarayıcı değişikliği ile etkin hale getirilebilen Mozilla Firefox, artık daha adil bir rekabet ortamında Windows ekosisteminde yer alacak.

Mozilla durumu eleştirmişti

Kendi servislerini ve uygulamalarını ön plana çıkarmak isteyen Microsoft, işletim sistemlerinde rakiplerine çok fazla şans tanımıyordu. Bu konu ile ilgili geçtiğimiz dönemlerde Mozilla tarafından kaleme alınan bir blog gönderisinde ise ciddi eleştiriler yöneltilmiş ve Microsoft’un bu alandaki tutumunu değiştirmesi gerektiği ifade edilmişti. “Yakın zamana kadar, Microsoft’un mağaza politikaları, tüm web tarayıcılarının Microsoft’un kendi platformlarına yerleştirdiği motoru kullanmasını gerektiriyordu. Bu da bildiğiniz ve sevdiğiniz Firefox’u Windows Mağazasına gönderemediğimiz anlamına geliyordu” denilerek duyurulan yeni gelişme sonrasında Microsoft’un attığı adım, böyle bir sorunun ortadan kalkmasını sağladı.

Mozilla’dan yeni açıklama geldi

Uygulamanın yayınlamaması nedeniyle yöneltilen eleştiri sonrasında Microsoft tarafından uygulamanın mağazaya yüklenmesine imkan tanınmasın, Mozilla tarafından olumlu karşılandı. Şirket bir açıklama daha yaptı ve durumdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Mozilla, “Artık Microsoft politikalarını değiştirdiğine göre nihayet Firefox’u endüstri lideri Gecko motorumuzla Windows Mağazası’na gönderebiliyoruz” diye yazdı. Gerçekleşen bu yenilik Firefox’un Microsoft ekosistemine giriş yapan en büyük tarayıcılardan birisi olmasını sağladı ve tarihi bir adım böylelikle atılmış oldu. 

Firefox sonrasında devamı gelecek mi?

Microsoft tarayıcı pazarında son olarak yenileyerek geliştirdiği Microsoft Edge ile rekabet içerisinde. Firefox’un mağazaya eklenmesi sonrasında bu rekabetteki dengelerin nasıl değişeceği merak edilirken bu konuda en çok sonraki dönemde yaşanacaklar dikkat çekiyor. Zira şu anda sektörün en popüler ismi Google Chrome.

Google Chrome dışında Opera gibi pek çok farklı popüler tarayıcılara kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. Ancak mevcut uygulamaların Microsoft Store’a yüklenip yüklenmeyeceği konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmış değil. 

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir