Eskiden Facebook olarak bilinen Meta, ürünlerinin neden olabileceği zarar hakkında yanlış beyanlarda bulunarak federal menkul kıymetler yasalarını ihlal ettiği iddiasıyla yatırımcılardan yeni suçlamalarla karşı karşıya.

Ohio Başsavcısı Dave Yost’un davası, Facebook’un uygulamalarının çocukların refahı üzerindeki olumsuz etkileri konusunda halkı yanılttığını iddia ediyor. Yost, davayı Ohio kamu emeklilik fonu ve diğer Facebook yatırımcıları adına federal toplu dava olarak açtı. Dava, gazetecilere, Kongreye ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna dahili araştırma içeren bir belge hazinesi teslim eden eski Facebook çalışanı Frances Haugen’in açıklamalarını takip ediyor.

Facebook biri hesabına giriş yapmış olabilir ne anlama geliyor?

Belgeler, Facebook’un Instagram uygulamasının ergenler üzerindeki zihinsel sağlık etkisini değerlendiren bir araştırma yaptığını ve fotoğraf paylaşım hizmetinin her üç genç kızdan birinin vücut sorunlarını kötüleştirdiğini tespit etti. Facebook, hizmetlerinin kullanıcılar üzerindeki olumlu etkisine işaret ederek karşı çıktı ve ruh sağlığı araştırmasından elde edilen bazı sonuçların yanlış yorumlandığını iddia etti. Ancak birçok yasa koyucu ve ebeveyn, Facebook’un zararı en aza indirmek ve kullanıcıların deneyimini iyileştirmek için daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi.

Meta’nın bir sözcüsü yaptığı açıklamada davayı “haksız” olarak nitelendirdi ve “kendimizi şiddetle savunacağız” dedi. Dava, CEO Mark Zuckerberg ve diğer şirket yetkililerinin hizmetlerinin güvenliği ve güvenliği hakkında bilerek yanlış beyanlarda bulunduklarını iddia ediyor. Belgelerin piyasaya sürülmesinden bu yana Facebook’un hisselerinin değerinin düşmesinin Ohio Kamu Çalışanları Emeklilik Sistemi’nin (OPES) ve diğer yatırımcıların 100 milyar dolardan fazla kaybetmesine neden olduğunu söylüyor.

Yost, kaybedilen değeri geri kazanmaya çalışıyor ve Facebook’un gelecekte halkı yanıltmamasını sağlamak için uygulamalarını değiştirmesini şart koşuyor. Facebook’un iddialarını desteklemek için halka ve web sitesinde yanlış açıklamalar yaptığını söylüyor. Örneğin, Zuckerberg’in, Facebook’un algoritmasının daha tartışmalı içeriği nasıl artırabileceği konusundaki endişelerini “küçümsediğini” iddia ettiği, şirketin ilk çeyrek kazanç çağrısı hakkındaki yorumlarına işaret ediyor. Zuckerberg, telefon görüşmesinde şirketin uygulamalarının “oldukça sağlam” olduğunu söyledi ve aşırılık yanlısı içeriği “azaltmaya çalışmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Yost, çok devletli bir antitröst davası da dahil olmak üzere Facebook’a karşı önceki davalarda yer aldı. Bir yargıç bu yılın başlarında eyaletlerin şikayetini reddetmiş olsa da, davacılar karara itiraz etmeyi planladıklarını belirttiler. Federal Ticaret Komisyonu, şirkete karşı benzer bir dava yürütüyor. Yost ayrıca, Facebook’un çocuklar için Instagram’ın bir sürümünü tanıtma planlarını durdurması çağrısında bulunan diğer 43 başsavcıya katıldı. Şirket nihayetinde planlarını durduracağını söyledi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir