Elon Musk, yapay zeka araştırmaları için hatırı sayılır bir yatırım yaptı. Bir süre önce “yapay zekâ gelişimine bir süre ara vermeliyiz” şeklinde konuşan Musk, söz konusu yatırımı Twitter odaklı gerçekleştirmiş durumda.

Kâr amacı gütmeyen Future of Life Institute tarafından yayınlanan ve 1.000’in üzerinde kişi tarafından imzalanan bir müzakere metni kapsamında, Elon Musk (Eski OpenAI yatırımcısı) ve çok sayıda yapay zekâ uzmanı ortak bir görüşte birleşti.

Teknoloji dünyasında önde gelen isimlerin toplum ve insanlık için oluşabilecek riskleri göz önünde bulundurarak OpenAI’ın piyasaya yeni çıkardığı GPT-4’ten daha güçlü projelerin geliştirilmesine altı ay kadar ara verilmesi konusunda uyarı da bulundu.

Elon musk twitter


Peki bu uyarının nedeni ne? Konu hakkında uzman kişiler bu tarzdaki yapay zekâ sistemleri ve gelişmiş dil modelleri için önümüzdeki 6 aylık süreçte ortak güvenlik protokolleri geliştirilmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca uzmanlar bu protokollere aktif olarak uyulması ve sürecin bağımsız uzmanlar tarafından denetlenmesini istiyor. Elon Musk’ın gelişmiş yapay zekâ sistemlerinin gelişimine bir süre ara verilmesini söyledikten sonra, Musk’ın attığı yeni adımlar çok konuşuldu.

Eskiden DeepMind kuruluşunda çalışan bazı yapay zekâ araştırmacısını işe aldığını söyleyen Elon Musk, ayrıca Twitter’ın veri merkezlerinden birisinde (Şu anda iki tane olduğu söyleniyor) kullanılmak için 10 bin adet sunucu sistemleri ile uyumlu GPU birimi satın aldı.

Alınan GPU Twitter’ın planlanan yapay zeka projelerinde kullanılacak

Çok sayıda alınan bu GPU, verilen bilgiler doğrultusunda Twitter’ın planlanan yapay zekâ projelerine destek olması amacı ile kullanılacak. Spesifik olarak üretken yapay zekâ tarafına odaklanılacak. Twitter’ın bu teknoloji neden ya da ne şekilde kullanacağı henüz net olarak bilinmiyor. Fakat platformda ChatGPT’ye benzer bir dijital sohbet alt yapısının aktifleştirileceği iddia ediliyor. Bu yapay zekâ sistemlerinin Twitter’ın özellikle arama altyapısı gibi bazı bölümlerini iyileştirmek için kullanılabileceği de iddialar arasında bulunuyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir