Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk, Salı günü geç saatlerde yayınlanan mali dosyalamalara göre, elektrikli otomobil ve güneş enerjisi işinde 934.090 hisse veya yaklaşık 1.02 milyar dolarlık hissesini sattı. Elon Musk Tesla hisselerindeki satışını Twitter hesabından duyurdu.

Musk ayrıca, 2012 tazminat paketi aracılığıyla kendisine verilen hisse başına 6.24 dolarlık bir grev fiyatıyla yaklaşık 1,6 milyon Tesla hissesi satın alma opsiyonunu da kullandı. Wall Street Journal’ın ilk bildirdiğine göre, bu çeyrekte seçeneklerini kullanırken Musk’ın Tesla’daki hisseleri yaklaşık 170,5 milyon hisseden 177 milyon hisseye yükseldi. 8 Kasım’dan bu yana Musk, kısmen bu seçeneklere ilişkin vergi faturalarını ödemek için bir satış çılgınlığı içinde.

Ünlü CEO, Kasım ayının ilk haftasında on milyonlarca Twitter takipçisine Tesla’daki hissesinin %10’unu satıp satmayacağını sordu. Evet oyu verdiler. Ancak eğlenceli Twitter anketini takip eden satışların büyük bir kısmı, Musk’ın bu yıl Eylül ayında benimsediği bir planın parçasıydı. 10b5-1 kuralları uyarınca, şirket içindekiler (CEO’lar dahil) önceden duyurulan portföy yönetim planının bir parçası olarak kendi öz sermayelerini alıp satabilirler. Kendilerini daha sonra içeriden öğrenenlerin ticareti suçlamalarından korumak için ne zaman ve nasıl ticaret yapmayı planladıklarını önceden beyan etmelidirler.

Elon Musk Tesla hisselerini satmaya devam ediyor

Bu yıl Tesla hisseleri %54’ten fazla artarak Musk’ı dünyanın en zengin insanı yaptı. Forbes’un tahminlerine göre, serveti şu anda 275 milyar doların üzerinde. Bu servet, Musk’ın Tesla ve SpaceX’teki mülkiyet hisselerinden elde ediliyor.Şu anda maaş veya nakit ikramiye almıyor ve bu yıla kadar Tesla’da çok sayıda hisse satmamıştı. Bunun yerine Tesla hisselerinin bir kısmına karşı yüklü miktarda kredi çekmişti. ProPublica’nın daha önce bildirdiğine göre, vergi mükellefleri yalnızca satıldıktan sonra gelir veya hisse senedi üzerinden vergi ödediğinden, Musk hiçbir zaman net değerine göre yıllık olarak büyük miktarda vergi ödemedi.

Paris taksi firması Tesla araçlarının kullanımını askıya aldı

Bu ayın başlarında, Senatör Elizabeth Warren, D-Mass., Musk’ın 2018’de federal gelir vergisi ödemediği için “herkesten bedavaya yüklendiğini” tweetledi. Şimdi, Musk’ın olması muhtemel olanı ödemesi bekleniyor.

ABD tarihindeki en büyük bireysel vergi faturası, federal ve Kaliforniya gelir vergilerinin 11 milyar doları aştığı tahmin ediliyor. Aksi takdirde Ağustos ayında sona erecek hisse senedi opsiyonları şeklinde 23 milyar dolardan fazla tazminat alabilmesi için bu vergi faturasını ödemesi gerekecek. Centi-milyarder, Aralık ayındaki birçok basın toplantısında, Financial Times ve Time Magazine ile yapılan röportajlar da dahil olmak üzere zenginliklerini ve vergi stratejisini tartıştı.

Her iki gazete de kendisini 2021 için yılın kişisi seçti. Musk, geçen hafta Salı günü muhafazakar hiciv sitesi The Babylon Bee ile görüştü. Bu röportaj sırasında, “Yaklaşık %10’a ve opsiyon alıştırmalarına yetecek kadar hisse sattım ve burada son derece gerçekçi olmaya çalıştım” dedi. Ertesi gün Twitter’da Musk, “Bu, 10b satışının tamamlandığını varsayıyor. 10b önceden programlanmış satışlar tamamlandığında. Hâlâ birkaç dilim kaldı, ancak neredeyse bitti” demişti.

Bazı tahminlere göre, Musk’ın Kasım ayındaki %10’luk hedefine yaklaşık 17 milyon hisse ulaşmak için satması gereken bir milyondan fazla hissesi var. Tesla, bu hedefe ulaşmak için satmayı planladığı toplam tutar hakkında yorum veya daha fazla bilgi talebine yanıt vermedi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir