Elektrikli otomobillerin alıcısı arttıkça hızlı şarj çalışmaları da hızlanmaya başladı. Teknoloji şirketleri arasında doğan bu yeni rekabet alanı sayesinde şarj süresi sorununu ortadan kalkacak gibi görünüyor. İşte detaylar;

Migros elektrikli otomobiller için şarj istasyonu kuruyor

Otomotiv devleri elektrikli araç pazarındaki yatırımlarını ciddi anlamda arttırmaya başladı. Pek çok araç üreticisi bu pazarla ilgili hem uzun vadeli hem de kısa vadeli planlarını oluşturmuş durumda. Bu alana yapılan yatırımların artması batarya ve şarj teknolojilerinin de gelişmesini sağlıyor. Son çalışmalar elektrikli araçların şarj sürelerinin oldukça kısalabileceğini gösteriyor.

Elektrikli otomobiller, hızlı şarj sayesinde 10 dakikada dolacak

Avrupa Birliği’nin 2030 senesinde sadece elektrikli araçların üretimine izin vereceği yönündeki gelişmelerin ardından otomotiv dünyasında bu alanda adeta bir devrim dönemi başladı. Üreticilerin bu alanda yatırım yapmaya çekinmesindeki en büyük etkenlerden biri de araçların bataryalarının şarj süresindeki uzunluktu. Ancak yeni araştırmalar ve çalışmalar sayesinde bu durum değişebilir gibi görünüyor.

Şuanda belli ölçülerde elektrikli araç kullanıcılarının karşısına çıkan şarj sorunu gelecekte tamamen ortadan kalkabilir. Üreticiler bu konudaki çalışmalarını hızlandırmaya başladı. Eğer çalışmalar bu hızla devam ederse araçların şarj sıkıntısı yakın zamanda çözülebilir. ABD’nin Penn State Üniversitesi’nde konuyla ilgili yeni bir çalışma başlatıldı.

Yapılan araştırmalarda elektrikli araçların bataryalarının dolum süresinin 10 dakikaya indirilmesi ve aynı zamanda pil boyutlarının da verimde çok büyük kayıplar yaşanmadan küçültülebilmesi hedefleniyor. Pil boyutu küçülürken verimin artması da araştırma konuları arasında yer alıyor. Gelen açıklamalara göre elektrikli araçların menzillerinin arttırılması da söz konusu.

Dünya genelinde bu alanda pek çok yeni yatırım yapılırken Türkiye’de elektrikli araç pazarının gelişimine seyirci kalmıyor. Hatırlarsanız geçtiğimiz dönemlerde Togg hızlı şarj için Trugo ile iş birliği yapmıştı. İlk şarj istasyonun kurulumu geçtiğimiz gün Bolu’da tamamlandı. Şimdilik aynı anda sadece 12 aracı şarj edebilecek istasyonda Vestel ve Star Charge tarafından üretilen yeni şarj ünitelerinin bulunduğu 6 istasyon yer alıyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce elektrikli araçların şarj sürelerinin 10 dakikaya düşürülmesi olası bir durum mu?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir