Türkiye’de doların artması ile pek çok alanda ekonomik sorunlar baş göstermeye başladı. Bu durumun teknolojiye yansımasında ise yapılan yeni bir çalışma oldukça dikkat çekti.

Türkiye’de mevcut kurlar üzerinden telefon fiyatlarının yeniden güncellenmesi halinde ciddi artışların yaşanacağı net bir şekilde görüldü. Üstelik geçtiğimiz akşam Apple’ın Türkiye’deki tüm satışlarını durdurduğunu açıklaması da Türkiye’de işlerin çok fazla yolunda gitmediğini gözler önüne sermişti. Şu anda akıllı telefonlar başta olmak üzere teknolojik cihaz fiyatlarına, artan kurlar doğrudan yansıtılmadı. Yapılan resmi tanıtımlar ile birlikte çıkış fiyatları ile şu andaki fiyatları arasında ciddi farklar olan telefonlarda, aylar içerisindeki değişen fiyat grafikleri istatistiklere şöyle yansıdı;

1 1
2 2
3
4 2

Türkiye’de özellikle Sony tarafından geliştirilen ve en son versiyon olarak pazara sunulan PlayStation 5 modellerindeki yükseliş dikkat çekti. Tanıtım sonrasında dönem içerisinde 8769 TL’ye kadar düşen fiyatları ile dikkat çeken oyun konsolları, özellikle Ekim ayının ardından ciddi bir yükselişe geçti. 24 Kasım 2021 tarihi itibariyle ise satış fiyatı 15199 TL oldu.

Pek çok ürün fiyatında yaşanan yükseliş, fiyatların 2 kata varan bir artış yaşadığını gözleri önüne serdi. Türkiye’de hem Dolar kuru hem de teknoloji ürünlerinde uygulanan yüksek vergilendirme normal şartlarda dahi fiyatların yüksek olmasına neden oluyordu. Şimdi ise artan dolar kuru, yeni teknolojilere ulaşılmasını oldukça zorlu kılıyor. 

5 1

Türkiye’de yaşanan artışlarda dikkat çeken bir diğer ürün ise Roborock S6 MaxV Vacuum Cleaner oldu. 23 Kasım tarihinde fiyatı 5683 TL olan ürünün 24 Kasım itibariyle 6250 TL’den satılmaya başlanması, 1 günlük süre zarfında ciddi bir zammın uygulandığını gösteriyor. Özellikle dolar kuruna doğrudan bağlı şekilde satışı yapılan ürünler, Türkiye’deki dolardaki hareketlilik arttıkça kısa süre içerisinde ciddi artışlar yaşıyor.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir