Alibaba’nın Tongyi Qianwen olarak adlandırılan Yeni yapay zekâ modelinin şirketin Slack benzeri DingTalk uygulamasına ve akıllı ev aletleri sağlayıcısı Tmall Genie’ye ekleneceğini söyleyen İcra Kurulu Başkanı Daniel Zhang, salı günü şirketin Pekin’deki teknoloji zirvesinde Chatbot’un tanıtımını yaptı.

Alibaba Group Holding Ltd., yeni yapay zekâ modelini Apple Homepod benzeri akıllı hoparlörlere ve ofis sohbet yazılımına entegre ederek Çin pazarı için ChatGPT’ye rakip sunma yarışına katılacak.

CEO, Tongyi Qianwen olarak adlandırılan ve kabaca “Bin Sorudan Gelen Gerçek” olarak tercüme edilen geniş dil modelinin “yakın gelecekte” Alibaba’nın tüm ürün ve hizmetlerine dahil edileceğini söyledi, ancak bir tarih vermedi.

AI Temelli Chatbot Yatırımları

AI Temelli Chatbot Yatırımları

Alibaba nın bu çıkışı, yapay zekâ şirketi SenseTime Group Inc. Ve Baidu Inc. Tarafından yapılan benzer tanıtımların hemen ardından geliyor. Şirket Dünyanın en büyük internet pazarı olan kendisi için yeni nesil yapay zekâ platformu oluşturmayı hedefliyor. Bu yatırımlar ile Sadece basit kullanıcı komutlarıyla şiirden sanata kadar orijinal içerik yaratabilen üretken yapay zekâ araştırmaları yapan Google ve Microsoft Corp. İle ABD dışında artan bir ChatBot yatırım dalgasını gösteriyor.

Alibaba hisseleri salı günü Hong Kong’da %3,8’e kadar yükselirken, Baidu %6,4 düştü ve SenseTime önceki gün piyasaya sürülmesinin ardından %11’lik erken bir yükselişten elde ettiği kazançların çoğunu geri kaybetti.

Alibaba, OpenAI’nin ChatGPT’sinin yarattığı yapay zekâ çılgınlığından, kendi modellerini eğitmek için büyük işlem gücüne ihtiyaç duyacak olan bulut bilişim platformu için daha fazla müşteriyi daha düşük fiyatlarla çekerek avantaj sağlamayı umduğunu söyledi.

AI Teknolojilerinde Çin ve ABD yarışı

AI Teknolojilerinde Çin ve ABD yarışı

AI, Çin ve ABD arasındaki teknoloji rekabeti için bir sonraki büyük arena haline geldi ve Çinli şirketlerin uzun vadede büyük ölçekli AI modelleri geliştirmek için gereken üst düzey çiplere güvenilir erişimi sağlayıp sağlayamayacağı konusundaki endişeleri artırdı. Çinli yapay zekâ çalışmaları, Amerikalı rakiplerine yetişirken, yatırımcılar ChatGPT alternatifleri oluşturmak için her büyük teknoloji firmasının çabalarını sıcak karşıladı.

Baidu, geçen ay Ernie Bot’u ile Çin’de yarışa katılacağını açıklayan ilk şirket oldu ve Çin’in internet dünyasının diğer büyük oyuncusu olan Alibaba ve Tencent Holdings Ltd.’den gelen benzer teknolojiler için gelen baskıyı artırdı.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir