Google Chrome odaklı gizli pencere iddiaları sürekli tartışmalara konu oluyor. Son gelişmelerde ise bir yöneticinin “Chrome gizli pencere gerçekten gizli değil” demesi tartışmaları alevlendirdi.

Başta Google Chrome olmak üzere tarayıcılarda gizli sekme yer alıyor. Kullanıcılar gizli sekme ile hiçbir şekilde takip edilmediğini ve etkinliklerin kayıtlı olmadığını düşünse de arka planda işler farklı sürdürülebiliyor. Öyle ki Google Chrome gizli pencere özelliği uzun zamandan beri gizli olmadığı iddiaları ile tartışıyor. Google tarayıcıda gizli moda geçildiğinde açık olarak şu bilgileri sunuyor.

Google gizli pencere için ne diyor?

“Artık gizli olarak göz atabilirsiniz. Bu cihazı kullanan diğer kişiler etkinliğinizi görmez. Yine de indirdikleriniz, yer işaretleri ve okuma listesi öğeleri kaydedilir.

Chrome aşağıdaki bilgileri kaydetmez:

  • Tarama geçmişiniz
  • Çerezler ve site verileri
  • Formlara girilen bilgiler

Etkinliğiniz şunlar tarafından yine de görülebilir:

  • Ziyaret ettiğiniz web siteleri
  • İşvereniniz veya okulunuz
  • İnternet servis sağlayıcınız

Uzun zamandır firmanın gizli pencere kullanımı gerçekten tamamen gizli hale getirmesi isteniyor ve bunu Google çalışanları da dile getiriyor. Ancak henüz bu taleplere bir yanıt gelmiş değil. Üstelik Google Pazarlama birim yetkilisi Lorraine Twohill’in şirketin CEO’su Sundar Pichai‘ye doğrudan bir e-posta göndererek gizli pencerelerle ilgili talepte bulunması, oldukça dikkat çekti.

Basına sızdırılan verilere göre Twohill bu mailde “Gizli Pencere / Incognito Modunun gerçekten gizli hale getirmesi” gerektiğini söyledi. Twohill, hizmetin gerçekte gizli olmaması nedeniyle Google’ın “Bulanık bir dil” kullanmak zorunda kaldığını ve bunun da tüketicilerin şirketin hizmetlerine olan güvenini zedeleyebileceğini savundu.

iOS için Google Chrome indir

Android için Google Chrome indir

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir