Dört yıldaki ilk bitcoin yükseltmesi henüz yayına girdi. Paydaşlar arasında nadir görülen bir fikir birliği anı ve dünyanın en popüler kripto para birimi için büyük bir anlaşma. Taproot güncellemesi, daha fazla işlem gizliliği ve verimliliği anlamına gelir ve en önemlisi, aracıları işlemlerden çıkarmak için kullanılabilecek akıllı sözleşmelerin potansiyelini ortaya çıkaracaktır.

Bitcoin odaklı girişim firması Stillmark’ın kurucusu ve yönetici ortağı Alyse Killeen, “Taproot önemli, çünkü bitcoin’in faydasını genişletmekle ilgilenen girişimciler için geniş bir fırsat sunuyor” dedi. Taraftarları ayıran tartışmalı ideolojik bölünme nedeniyle “son iç savaş” olarak anılan Bitcoin’in 2017 yükseltmesinden farklı olarak, Taproot, kısmen bu değişikliklerin kodda oldukça artan iyileştirmeler içermesi nedeniyle neredeyse evrensel desteğe sahiptir.

Bitcoin, tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı

Ne değişiyor

Bitcoin’in yenilenmesinin büyük bir kısmı, bir kişinin her işlemde bıraktığı parmak izi gibi olan dijital imzalarla ilgilidir. Şu anda, kripto para birimi, bir bitcoin cüzdanını kontrol eden özel anahtardan bir imza oluşturan ve Bitcoin’in yalnızca hak sahibi tarafından harcanabilmesini sağlayan “Eliptik Eğri Dijital İmza Algoritması” adlı bir şey kullanıyor. Bitcoin madencisi Alejandro De La Torre’ye göre Taproot, Schnorr imzaları olarak bilinen ve çoklu imza işlemlerini okunamaz hale getiren bir şey ekleyecek.

Genel blok zincirindeki bireysel bitcoin adresiniz için daha fazla anonimlik anlamına gelmez, ancak basit işlemleri daha karmaşık ve birden çok imzadan oluşan işlemlerden ayırt edilemez hale getirir. Pratikte bu, daha fazla mahremiyet anlamına gelir, çünkü anahtarlarınız zincir üzerinde çok fazla açığa çıkmaz. Kripto pazarlarına kurumsal hazine katılımını sağlayan bir şirket olan Meow’u yöneten bitcoin madenciliği mühendisi Brandon Arvanaghi, “Kim olduğunuzu biraz daha iyi saklayabilirsiniz, bu iyi” dedi.

Akıllı sözleşmeler

Bu güçlendirilmiş imzalar, aynı zamanda blok zincirinde yaşayan kendi kendini yürüten anlaşmalar olan akıllı sözleşmeler için bir oyun değiştiricidir. Akıllı sözleşmeler teorik olarak her ay kiranızı ödemekten aracınızı kaydettirmeye kadar neredeyse her türlü işlem için kullanılabilir. Taproot, akıllı sözleşmeleri blok zincirinde kapladıkları alan açısından daha ucuz ve daha küçük hale getirir. Killeen, bu gelişmiş işlevsellik ve verimliliğin “akıllara durgunluk veren bir potansiyel” sunduğunu söylüyor.

Şu anda, hem bitcoin’in çekirdek protokol katmanında hem de anında işlemlere olanak tanıyan bitcoin üzerine kurulu bir ödeme platformu olan Lightning Network’te akıllı sözleşmeler oluşturulabilir. Lightning Network üzerinde yürütülen akıllı sözleşmeler, genellikle daha hızlı ve daha az maliyetli işlemlere yol açar. Killeen, “Yıldırım işlemleri bir kuruşun kesirleri olabilirken, çekirdek protokol katmanındaki bir bitcoin işlemi bundan çok daha pahalı olabilir” dedi. Geliştiriciler, son derece spesifik sözleşmelere izin verecek yükseltme beklentisiyle Lightning’i geliştirmeye başlamıştı bile.

Kripto para madenciliği uzmanı Marathon Digital Holdings’in CEO’su Fred Thiel, “Taproot için en önemli şey akıllı sözleşmeler. Zaten ethereum ağındaki inovasyonun birincil itici gücü. Akıllı sözleşmeler aslında size blok zincirinde gerçekten uygulamalar ve işler oluşturma fırsatı veriyor.” dedi.

Daha fazla programcı, Bitcoin’in blok zincirinin üzerine akıllı sözleşmeler inşa ettikçe, Bitcoin, aracıyı ortadan kaldırmak için tasarlanmış finansal uygulamaları tanımlamak için kullanılan bir terim olan DeFi veya merkezi olmayan finans dünyasında daha fazla oyuncu haline gelebilir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir