Apple, NFT ve kripto para borsalara yönelik App Store kurallarıyla sektörde tepki çekmişti. Yeni güncelleme paylaşan Apple, geçerli olacak yeni kuralları duyurdu.

Başta NFT olmak üzere kripto para ile ilgili uygulama ve işlemlerde yüksek komisyon ve katı kuralları nedeniyle Apple bugüne kadar sektörde ciddi şekilde eleştirilmişti. Bu eleştiriler sonrasında Apple’ın bu konuda yeniliğe gitmesi bekleniyordu. Dün ve bugün yaşanan son gelişmelerde ise App Store’da bazı güncellemelere gidildiği duyuruldu. Bu duyuruda NFT alım ve satım işlemlerinin vergilendirilmesi gibi önemli detaylara yer verildi.

NFT satışları yüzde 97 düştü

App Store’da yenilikler neler?

Yeni düzenlemelerde uygulama içi satın alımlara izin verileceği açıklandı. Bu sayede NFT platformlarında uygulama içi satın almaların yolu da açılmış oldu.  App Store’da bu konuda esneklik sağlanmış olması Apple için oldukça kritik bir karar.

Uygulama içi satın alımlara izin verilmesinin ardından Apple’ın bu konudaki komisyon payı da yüzde 30 olacak. Böylece NFT platformlarındaki her alım işlemlerinde Apple de yüzde 30 pay alacak.

Apple, uygulama içi satın almaya izin verse de ciddi denetim sağlayacak. NFT satın alma aşamasında farklı bir yönlendirme, harici bağlantı gibi durumlar yasaklanmış durumda. Uygulamaların bu kurallara uyması çok önemli. Aksi halde App Store desteği kesilebilir.

Komisyon düşmedi

Apple, yeni düzenlemelerde NFT alım ve satım işlemleri için destek vereceğini gösterse de komisyonda herhangi bir değişiklik yapmadı. NFT satın alımlarında sektörde yüzde 2,5 gibi oranlar geçerli olurken Apple yüzde 30 ile büyük bir kesinti yapıyor. Bu da NFT alanında faaliyet gösteren şirketler için ciddi bir maliyet getiriyor.

Şu anda yeni kurallar nedeniyle çoğu şirketin uygulama mağazasından çıktığı ya da satın alma işlevini pasife geçirdiği görülüyor.  Bu bakımdan Apple’dan gelen yeni adım tam olarak beklentileri karşılayabilmiş değil.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir