ARM tabanlı MacBook serileri yerel Linux desteğe sahip olmazken, önümüzdeki günlerde bu konuda yeniliğe gidileceği görüldü.

Apple tarafından geliştirilen M1 işlemciler, şu an için Linux desteğine sahip değil. Apple bu konuda herhangi bir hamle yapmamış olsa da özel geliştiriciler tarafından yapılan yeni çalışmalar sayesinde ARM tabanlı MacBook modellerinde Linux sistemi çalıştırılmaya başlandı. Yapılan çalışmalarda temel görevler için şu anda kullanılabileceği belirtilen yeni işletim sistemi, önümüzdeki günlerde çok daha geliştirilecek ve daha iyi bir performans sunması adına yeni çalışmalar yapılacak.

Asahi Linux’tan önemli çalışma

Konu ile ilgili çalışmalar Asahi adlı bir grup tarafından gerçekleştiriliyor. Linux masaüstü versiyonlarının MacBook modellerinde geliştirilebilmesi adına farklı çalışmaların ve yazılımların kullanılması gerektiğinden dolayı son tüketiciler için bunu şu anda başarmak mümkün değil. Ancak topluluk üyeleri tarafından yapılan çalışmalar gelecekte bunun mümkün olabileceğini gösteriyor. Linux 5.16 ile yapılan denemelerde şu ana kadar çeşitli sürücüler ve bağlantılar aktif hale getirildi.

Önümüzdeki günlerde yapılacak yeni çalışmalar sonrasında projenin yüklenebilmesi adına özel yükleyiciler ve kurulum dosyaları oluşturulacak. Ardından kullanıcılar mevcut kurulum dosyaları üzerinden yapacakları çalışmalar sayesinde MacBook modellerinde Linux deneyimi yaşayabilecek. Konu ile ilgili gelen sorulara yönelik açıklamalarda bulunan Projenin başkanı Hector Martin ise “Kararlı bir çekirdek temeline sahip olduğumuzda daha geniş bir kullanım için resmi bir yükleyici yayınlayacağız.” dedi.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir