Akıllı telefon üreticileri küresel olarak yaşanan çip krizi nedeniyle bu yıl üretimlerinde oldukça zorlandı. 2021 yılının 3. çeyreğinde yüzde 6 oranında satışlar düşerken, tüm bu sorunlu dönemde ön plana çıkan marka Apple oldu.

Canalys tarafından paylaşılan 2021 Yılının 3. çeyrek raporunda yonga seti kıtlığı nedeni ile markaların satışlarında ciddi oranda kayıp yaşadığı belirtildi. Rapora göre en az etki gören markalardan bir tanesi Apple oldu. En büyük düşüşü yaşayan şirket ise 2021 yılının 3. çeyreğinde Xiaomi olarak kayıtlara geçti. 

Apple güçlenmeye devam ediyor

Son çeyrek itibariyle satışlarda en büyük artış yaşayan markalardan birisi olarak dikkat çeken Apple, özellikle iPhone 13 satışları ile sektörde adeta güç gösterisi yaptı. Yüzde 12’lik bir pazar payından yüzde 15’lik bir pazar payına ulaşarak daha fazla telefon satışı gerçekleştiren Apple, güçlü bir çeyreği geride bıraktı. Üstelik iPhone 13 ailesinde farklı modellere yer veren şirketin, böylesine güçlü modellerin üretiminde herhangi bir tedarik ve üretim sorunu yaşamamış olması markaya karşı olan güveni arttırdı.

3. çeyrekte en çok satış yapan marka ise Samsung olarak kayıtlara geçti. 3. çeyrek satışlarına göre markaların pazardaki elde ettiği paylar ise şöyle;

1 12

Canalys Baş Analisti Ben Stanton, son rapor için “Yonga seti kıtlığı gerçekten geldi” dedi ve “Akıllı telefon endüstrisi, cihaz üretimini elinden gelen en iyi şekilde en üst düzeye çıkarmak için çabalıyor. Arz tarafında, yonga seti üreticileri, talep ve arz arasındaki boşluğu kapatmak amacıyla aşırı sipariş vermeyi caydırmak için fiyatları artırıyor. Ancak buna rağmen, kıtlıklar 2022’ye kadar azalmayacak. Bunun bir sonucu olarak, yüksek küresel nakliye maliyetlerinin yanı sıra akıllı telefon markaları isteksizce cihaz perakende fiyatlarını artırdı.” diyerek sözlerini noktaladı.

Huawei yokları oynuyor

Raporda dikkat çeken detaylardan bir diğeri ise Huawei. Çinli telefon üreticilerinin üst sıralarda yer almaya başladı akıllı telefon sektöründe, yaşadığı sorunlar nedeniyle geri planda kalan Huawei, listelere dahi artık giremiyor. Yeniden doğmak için çeşitli çalışmalar ve teknik altyapı hazırlığında olan Huawei’nin eski günlerine dönüp dönmeyeceği ise bilinmiyor.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir