Apple kurumsal perakende birimlerinde yer alan çalışanlarından bazıları ile yollarını ayırmaya hazırlanıyor. Bloomberg’de Mark Gurman’ın adıyla verilen habere göre; özellikle geçmiş yıllardan gelen kemer sıkma politikasını devam ettiren Cupertino merkezli bu şirket, bu politikanın sonucu olarak ilk defa çalışanlar ile yollarını ayırma yoluna gidiyor.

Şirket “geliştirme ve koruma ekipleri” olarak adlandırdığı birimlerinde iş gücünü azaltma yoluna gidiyor.  Bununla beraber konuyla alakalı henüz resmi bir açıklama yapılmadığını da belirtelim. İşten çıkarma politikasının uygulanacağı ekiplerin dünya genelinde Apple mağazalarının ve diğer tesislerin inşaatından ve onarımından sorumlu olduğu bildirildi.

Cupertino merkezli şirketten az sayıda çalışan ile yollarını ayırması beklenirken yaptığı hamle dünyanın en değerli şirketi için yeni bir başlangıç niteliği taşıdığını söyleyebiliriz. Teknoloji dünyasından büyük şirketler pek çok çalışanın işine son verirken, Apple uzun zamandır bu adımı atmamak için çaba göstermişti.

Şirket bu son hamlesini “işten çıkarma” olarak değil bir tür “düzene sokma çabası” olarak adlandırıyor. Çalışanlara yapılan açıklamada ise, uygulamanın küresel ölçekte mağaza deneyimini iyileştirmek amacıyla alındığı ayrıca karardan etkilenen personelede gerekli desteğin sağlanacağını belirtti.

Kendi bünyesindeki çalışanları işten çıkarma konusunda uzun zamandır direnen şirket, bunun yerine ilk olarak taşeronlar üzerinden sağlanan iş gücünde kesintiye gitmişti. Ve bu politika çerçevesinde sözleşmeli çalışan olan mühendislerle, işe alım uzmanlarıyla ve hatta güvenlik görevlileriyle yollarını ayırma yoluna gitmişti. Şirket pandemi zamanından önce sürücüsüz otomobil biriminde görev alan 200 kişinin işine son vermişti.

Apple’da çalışan sayısı 164 bini aşıyor

Şirket bu karardan etkilenen çalışanlarına yine kendi bünyesinde benzer pozisyonlara başvurma imkanı sunacağını belirtti. Bu imkana sahip olmayan çalışanlara ise dört maaşlık bir tazminat ödemesi yapılacağı duyumlar arasında.

Apple’ın çalışan sayısı geçtiğimiz mali yılın sonu itibarıyla 164 bin çevresindeydi. Pandemi döneminde diğer benzer teknoloji şirketleri kadar çok kişiyi işe almayan şirket, bu sayede büyük ölçekli işten çıkarmaların önüne geçmiş oldu.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Mimarlık bölümü mezunuyum, İmza bünyesinde dijital çırak olarak görev alıyorum.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir