DigiTimes tarafından yeni yayımlanan bir raporlara göre, ilerleyen dönemlerde ekran kartı ve anakart fiyatlarında artış yaşanabilir.

Bildiğiniz gibi son dönemlerde dünya genelinde bilgisayar donanım ve ekipmanlarının fiyatları epey artmış durumda. Pandemi nedeniyle ülkemizde dahil olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına alan çip krizi teknoloji sektörünü adeta ele geçirmiş durumda. Otomotiv sektöründen beyaz eşya sektörüne tüm elektronik cihazlar için geçerli olan bu sorun şirketlerin ürün fiyatlarını da arttırmasına neden oluyor. Hatırlarsanız bu senenin başınca TSMC’nin bir raporunu sizlerle paylaşmıştık. Çip krizini ele alan şirket sonun 2022 senesinin ortalarına kadar devam edeceği düşüncesindeydi. Dünya genelinde normal yaşama dönüş yavaş yavaş başlamış olsa da sürekli yeni varyantların ortaya çıkması pek çok alanda belirsizlik yaratıyor. Hal böyle olunca çip sorunu 2022’de de çözülemeyebilir gibi duruyor.

2021’de madencilik için ne kadar ekran kartı kullanıldı belli oldu

Digitimes’ın yayımladığı son verilere göre bilgisayar donanımının en önemli üyelerinden biri olan anakart ve ekran kartı fiyatlarının ilerleyen dönemlerde daha da artacağını iddia ediyor. Fakat fiyat artışının nedeni sefer ana neden çip krizi değil.

Bakır folyo kıtlığı ekran kartı ve anakart fiyatlarına olumsuz etki edebilir

Başta kulağa biraz garip gelebilse de raporda yer alan veriler ilerleyen dönemlerde bakır folyo krizinin yaşanacağını ve bu durumdan da en çok ekran kartı ve anakart gibi donanımların etkileneceği yönünde. Günümüzde üretilen neredeyse tüm elektronik cihazlarda kullanılan baskılı devre kartlarının yapımında bakır folyo ve bakır kaplı laminat (CCL) kullanılmakta.

Ancak raporda yer alan bilgilere göre CCL yapımında kullanılan malzemelerin tedariğinde çok ciddi sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Raporda kıtlık olarak adlandırılan bu durumun da haliyle bakır folyoların maliyetlerinde artışa neden olacak. Buda uzun vadede ekran kartı ve anakart gibi donanımların maliyetlerini de yukarıya çekecek.

Tüm bunlara ek olarak Digitimes’ın raporunda bakır fiyatlarının 2020 senesinin dördüncü çeyreğinden itibaren artmaya başladığı ve bu artışın günümüz itibariyle yüzde 35 seviyelerine çıktığı da açıklanmış. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda bakır folyo krizinin patlak vermesiyle özellikle üretiminde yüksek miktarda bakır kullanılan baskılı devre kartlarına sahip donanımlarda ciddi fiyat artışı yaşanması kaçınılmaz bir son gibi görünüyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir