TikTok, platformdan milyonlarca videoyu kaldırdı. Temmuz ayı içerisinde kullanıcıların karşısına çıkan teknoloji artık ihlalleri otomatik olarak tespit ederek gerekli işlemleri yapacak. 

Günümüzde 1 milyara yakın aylık aktif kullanıcı sayısı ile sık sık gündemde yer alan TikTok, yeni eklenen özellikler ile beraberi artık platformun kurallarına uyum sağlamayan videoları otomatik bir şekilde tespit ederek platformdan kaldıracak. Şirket, 1 Nisan ve 30 Haziran 2021 tarihleri arasında platformdan kaldırılan içerikler ile ilgili olarak şeffaflık güncellemesi yayınladı. Bu süre içerisinde topluluk kurallarını veya hizmet şartlarını ihlal etmesi gerekçesi ile tam 81 milyon 518 bin 334 videoyu da platformdan kaldırdığını dile getirdi. Esasında bu o kadar da yüksek bir rakam değildir. Çünkü TikTok’a günlük ortalama 90 milyon video yükleniyor. Yani o süre içerisinde yayınlanan, 8,1 milyardan fazla içeriğin sadece yüzde yüzde 1’lik kısmı kaldırılmış oluyor. 

TikTok’tan hangi içerikler kaldırılıyor?

18 6

Dünyanın en popüler platformlarından TikTok, Temmuz ayında getirmiş olduğu yeni teknoloji ve algoritmalar ile beraber, çocuk güvenliği, yetişkinlere yönelik olan çıplaklık, cinsel aktiviteler, şiddet içeren, sansürlenmiş içerikler ve yasa dışı faaliyetleri kapsayan politikaları ihlal eden içerikleri otomatik bir şekilde platformdan kaldıracak. Şirket, bu tarz yasak olan paylaşımları kontrol etmek için yazılımın çok daha başarılı olduğunu file getiriyor. Fakat şikayetleri kendisi kontrol eden özel ekipler olduğunu da belirtmek gerekir. 

Geçtiğimiz günler içerisinde platform hakkında yaşanan ciddi suçlamaları da unutmamak gerekir. NewsGuard’ın araştırmasına göre, TikTok’un algoritması sebebiyle 18 yaş altında olan tüm kullanıcıların, uygulamaya kayıt oldukları andan itibaren Covid-19 ve aşı süreci ile ilgili olarak gerçeği yansıtmayan içerikli videoların olduğu dile getirildi. Bu sebeple de şirket, algoritmanın yanı sıra bu tarz şikayetlerin önüne geçmek için çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Şirket bu yeni algoritmanın oldukça başarılı bir şekilde işlediğini gösteriyor. Veriler ile desteklenmek adına şu açıklama yapıldı;

“Videoların yüzde 41.3‘ünün en yaygın kaldırılma sebebi güvenlik ihlalleri oldu. Sistemlerimiz, 80 milyonu geçen yasaklı içeriğin yüzde 94.1‘ini, herhangi bir kullanıcı şikayet etmeden tespit edip kaldırmayı başardı. Üstelik bunu yalnızca yüzde 5‘lik bir hata payıyla gerçekleştirdi. Umuyoruz ki gelecek dönemde algoritmalarımızın gelişmesiyle birlikte bu oranlar daha iyiye gidecektir.”

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir