Yerli Mobil Arama Motoru Yaani Tanıtıldı


Basın toplantısında öncelikle Turkcell'in Gebze/Kocaeli'de kurduğu veri merkezi hakkında bilgiler veren Kaan Terzioğlu, "Ülke olarak verilerimizin yüde 96'sının yurtdışında tutuluyor." Diyerek kurdukları yeni veri merkezinin şu anda Türkiye'de bulunan en büyük veri merkezi olduğunu belirtti ve şu maddeleri sıraladı.

Kaan Terzioğlu, ayrıca ses ve aramaların oluşturduğu gelirin Turkcell'in toplam gelirinin sadece %20'sini oluşturduğunu söylerken, Turkcell'in bir "Dijital Operatör" olduğunu da belirtti. Kaan Terzioğlu, Turkcell'in yeni yerli arama motorunun tanıtımına geçmeden önce Ankara ve İstanbul'da da yeni veri merkezleri açacağını söyledi ve daha sonra tam iki buçuk yıldır geliştirilme aşamasında olan yerli arama motoru Yaani'nin tanıtımına geçti.

Yaani'nin Önceliği: Mobil Arama Motoru

Yeni yerli arama motoru olan Yaani, yaani.com.tr üzerinden kullanılamıyor. Yaani, öncelikli olarak şu anda Google Play Store ve App Store'da indirilebilir durumda. Kaan Terzioğlu, Yaani'yi tanıttığı sırada Türkiye'deki kullanıcıların bilgilerinin Türkiye'de tutulacağını ve yurtdışında tutulmayacağının altını çizdi.

Ayrıca Yaani.com.tr üzerinden dijital olarak reklam da sunacaklarını belirten Terzioğlu, arama motoru'nu sadece Turkcell abonelerinin kullanmayacağını, diğer operatörlerin kullanıcılarının da Turkcell'in yerli arama motoru Yaani'yi kullanabileceğini söyledi. Ayrıca tanıtımında sadece Turkcell kullanıcılarının Yaani'yi kullanırken bazı avantajlara sahip olduklarını belirterek Yaani'nin Turkcell kullanıcılarına vaad ettiği özellikleri şöyle sıraladı:

Önceliklerinin mobil olduğunu belirten Terzioğlu, Turkcell'in e-posta altyapısını da düşündüklerini ve altyapılarını her geçen gün daha da geliştireceklerini söyledi ve mobil uygulamanın ardından web tarayıcılarında da Yaani'yi kullanıma sunacaklarını belirtti.

Kaan Terzioğlu, diğer arama motorları hakkında da şu anda her hangi bir işbirliği içerisinde olmadıklarını ve ileride Yaani popüler olduğunda da diğer arama motorlarına reklam vermeyi bırakmayacaklarını söyledi.