Çiftlik Bankın Paraları Nerelere Kaçırdıkları Belli Oldu!


Çiftlik Bank isimli online tabanlı internet oyununun internet üzerinden yüksek getiri vaatlerini ederek halktan para toplamış olan ve hala da toplamaya devam eden Mehmet Aydın, Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) incelemelerinde takıldı. Çiftlik Bank platformunda vaat edilmiş olan yüksek oranlı getirinin kaynağı olarak da hayvancılık sektöründe yapılmış olan gerçek yatırımları göstermiş olan Mehmet Aydın'ın şirketlerinin düşüşte ve zararda olduğu ortaya çıktı. SPK, şirketin kurucu ve sahibi Mehmet Aydın'ın Çiftlik Bank oyununda toplanmış olan paranın büyük bir bölümünü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) kurulmuş olan Fame Game isimli şirketine oradan da kendisinin ve karısının şahsi hesaplarına artardığını SPK tarafından tespit edildi.

TOPLAMDA 511 MİLYON TL TOPLADILAR

SPK, sanal oyun ve online tabanlı oyun olmuş olan Çiftlik Bank'ın www.ciftlikbank.com ve www.ciftlikbank.web.tr site adresli internet siteleri ve Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık, Fame Game Hayvancılık Sanayi, Çanakkale Dora Gıda ve Fame Game Software şirketinin faaliyetlerini inceleyerek yeni bir rapor hazırladı. Rapor, Bilim Sanayi ve Teknoloji ile Gümrük ve Ticaret Bakanlıkları'nın inceleme başlatmış olduğu Çiftlik Bank'la ilgili çarpıcı bilgiler içermektedir. SPK raporuna göre, Çiftlik Bank ödeme sistemi Papara kanalı ile 2016-2017 arasında tamı tamına 77 bin 843 kişiden toplam 511.7 milyon TL para topladı. 62 bin 877 kişiye 398.3 milyon TL ödeme yaptı. Ve kalan 113.4 milyon TL Kuzey Kıbrıstaki hesabına aktarıldı. Papara dışında G-pay ve Epin gibi ödeme sistemlerinden de Kıbrıs'a yaklaşık olarak 120 milyon TL gönderildiği SPK tarafından tespit edildi.

MEHMET AYDIN KARISININ HESABINADA AKTARDI

Papara hesaplarını incelemiş olan SPK, piyasadan toplanmış olan paranın 86.6 milyon TL'sinin Fame Game'in KKTC'deki hesabına aktarıldığını ve daha sonra da bu paraların 42.3 milyon TL'sinin Çiftlik Bank'ın kurucu ve sahibi olan Mehmet Aydın'ın şahsi hesaplarına transfer edildiğini saptadı. Şahsi hesap hareketlerini de incelemiş olan SPK, paranın 1.7 milyon lirasının Mehmet Aydın'ın eşi olan Sıla Aydın'ın hesabına aktarıldığını, ve 6 milyon TL'nin de şirketle ilişkisi olduğunu tespit edilemeyen bir şahsa verildiğini SPK tarafından tespit edildi. SPK'nın raporunda, "Mehmet Aydın'ın kişisel hesaplarında 22.6 milyon TL var. Toplanan tutarların tamamı ticari faaliyetlere aktarılmadı. Bir kısmı kişisel amaçlar için kullanılmış" denildi.

%307 KAZANÇ SÜRDÜRÜLEMEZ

SPK sunmuş olduğu raporlara göre Ponzi sistemi ile toplanmış olan paralarla oyuna üye olanlara yüzde 160 ile 307 oranları arasında kazanç vaat edildiği SPK tarafından belirtildi. Raporda, Çiftlik Bank'ın "gerçek üretim yapacağım" diyerek halktan toplamış olduğu paralar ile kurduğunu da iddia ettiği şirketlerin zararda olduğu bu nedenle de sistemin önümüzdeki zamanlarda tıkanabileceğine vurgu yapıldı.

SPK: SİSTEM BİR NOKTADA TIKANIR

Raporda, Çiftlik Bank'taki tüm getirilerinin kaynağı olarak gösterilmiş olan Fame Game, Çiftlik Bilgi İşlem ve Dora Gıda isimli üç şirketin de 2017'de toplam 9.1 milyon TL zarar ettiği vurgulanmıştır. SPK, "Mevcut üyelere oyun içinde yüksek oranda yapılan kâr payı ödemelerinin sistem içinde yer alan şirketlerin kârları kullanılarak yapılması mümkün değil. Mevcut durumda para girişleri para çıkışlarından fazla. Üyeler yatırdıkları paraları yalnızca uzun vadede (1 yıl içinde) oyunda kazandıkları sanal altın ve gümüşleri paraya çevirerek çekebildiklerinden şimdiye kadar sistemde herhangi bir geri ödeme sıkıntısı yaşanmadı. Ancak oyun platformuna ait hayvancılıkla uğraşan şirketlerin zarar ettikleri dikkate alındığında, yeni para girişleri azaldığında sistem bir noktada tıkanacak. Yüksek getiri beklentisiyle sisteme para yatıranlar tasarruflarını kaybedecek" denildi.

NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK

SPK, Çiftlik Bank'ın yüksek getiri vaadleri ile para toplamasının Tüketici Kanunu'nca yasaklanmış piramit satış sisteminin özelliklerini bünyesinde barındırdığını, sisteme para aktaranların ileri zamanlarda mağdur olabileceğini dikkate alarak Türk Ceza Kanunu'nun nitelikli dolandırıcılık maddesi kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç ihbarında bulunulmasına karar verilmiştir.