Whatsapp Hindistan'daki seçimlerde büyük rol oynuyor - Haberler - indir.com

Whatsapp Hindistan'daki seçimlerde büyük rol oynuyor

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 47 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-05-16 15:30:00
Editör : Duygu Darılmaz
Kategori : Donanım

Dünyanın en çok tercih edilen mesajlaşma uygulamalarından Whatsapp'ın sahip olduğu popülerlik, bazen yanlış şeyler için de kullanılabiliyor. Benzer bir durum kısa bir süre önce Hindistan'da yaşandı. Ortaya çıkan bilgilere bakılırsa Whatsapp, Hindistan'da gerçekleşecek olan seçimlerde bir propaganda aracı olarak kullanılıyor. Facebook'un uygulaması olan Whatsapp üzerinden, sahte anketler yapıldığı ve sahte haberlerle seçmenlere etki edilmeye çalışıldığı ortaya çıktı. Whatsapp'ın, seçim sürecinde en yoğun siyasi kampanya aracı olarak kullanıldığı, yine elde edile bilgiler arasında. Seçime katılan partilerden biri olan BJP'nin gençlik kolları lideri Bhat,  60 seçmenle sürekli temas halinde kalmak adına, Whatsapp'tan yararlandığını söyledi.

Whatsapp seçimlerde en etkili propaganda aracı oldu

Seçimlerde etkin olarak kullanılan Whatsapp üzerinden, bir BJP'linin müslüman cihatçılar tarafından katledildiği ve diğer partililerin kongre liderleri hakkında alay ettiği sahte videolar, halk arasında yayıldı. Bu haberlerin BBC tarafından desteklendiği söylendi ve  sahte bir seçim öncesi anketi yine Whatsapp üzerinden yayıldı. Nasıl oluşturulduğu bilinmeyen ankete bakıldığında, Karnataka eyaletinde azınlıkta olan  Bharatiya Janata Partisi'nin en çok oyu aldığına yönelik bir sonuç içerdiği görülüyor.

Sağcı Hindu gruplar, aslında Guatemala'da gerçekleşen bir linç videosunu, Hindu bir kadına Müslüman bir mafya grubu saldırıyormuş gibi gösterdi. Yine kim tarafından ortaya çıkarıldığı bilinmeyen bir ses kaydında, devletteki bütün Müslümanların 'kadınlarımızın ve çocuklarımızın güvenliği için Kongre partisine oy verin." diyerek manipüle edildiği görüldü. Daha önce 2016 yılında Rus ajanlar tarafından Facebook ve Instagram platformları yine seçim propagandası olarak kullandığı ortaya çıkmıştı. Şimdi buna mesajlaşma uygulaması Whatsapp da eklendi.





PAYLAŞ