Türkiye'de ve dünyada elektrikli otomobil satışları rakamlarla paylaşıldı - Haberler - indir.com

Türkiye'de ve dünyada elektrikli otomobil satışları rakamlarla paylaşıldı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 9 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-02-21 11:30:00
Editör : Duygu Darılmaz
Kategori : Teknoloji

Her alanda olduğu gibi teknoloji otomobiller üzerinde de etkisini gösteriyor. Gelecekte, petrolün bitmesiyle beraber, yakıtlı taşıtların yerine geçecek olan elektrikli otomobillerin satışları hem Türkiye'de hem de dünyada şimdiden yapılıyor. Son yıllarda eskisine göre daha uygun fiyatlarla satılan elektrikli otomobillere olan ilginin artmasında etkili oldu. Karbon emisyonu konusundaki duyarlılığın da artması, yine bu konuda etkili olan etmenlerden biri oldu. Türkiye'de olduğu gibi dünyada ve özellikle ABD'de de elektrikli otomobillere ilgi de büyük artış görülüyor. Kaydedilen verilere göre, yalnızca ABD'de satılan elektrikli otomobil satış oranlarının Ocak ayında 12 bin olduğu söylendi.

Türkiye'deki elektrikli otomobillerin satış oranlarına bakıldığında, 2013-2015 yılları arasında 184 elektrikli otomobil satışı gerçekleştirildiği açıklandı. 2013 yılı içinde 31, 2014'te 47, 2015'te 120 ve 2016'da 44 elektrikli otomobil satıldığı bilgisi verildi. Bugüne kadar elektrikli otomobillerin tamamının trafiğe kaydının yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye'de 426 elektrikli araba bulunuyor. Bu arabalar, çevreye çok daha az zarar veriyor ve enerji anlamında da tasarruf sağlıyor. Türkiye'de satışı gerçekleştirilen bu 426 aracın, 298'i 85 kW ve altı motor gücüne sahip. 128 araç ise, 121 kW ve üstü motor gücüne sahip.

ABD'de ciddi bir satış oranına sahip olan elektrikli otomobillerde en çok tercih edilen isim Tesla oldu. Ocak ayında 12 bin adet satılan elektrikli otomobiller arasında en çok satılan elektrikli otomobil Tesla Model S oldu. İkinci sırayı ise Chevy Volt aldı. ABD'de olan ilgi Avrupa'da pek görülmüyor. Elektrikli otomobillere olan ilgi Avrupa'da oldukça az. Dünyanın en büyük pazarlarından biri olan Çin'e bakıldığında ise, satış oranının en çok olduğu yerin burası olduğu görülüyor. Çin'de satılan elektrikli otomobil sayısı, 44 bin 874'e ulaşmış durumda.

Türkiye Elektrikli ve Hibrib Araçlar Platformu (TEHAD)'nun hazırladığı rapora göre, 2016 yılı içerisinde Türkiye'de satılan elektrikli otomobillerin sayısı 994'e ulaştı. Bunların 950 tanesinin hibrid, 44 tanesinin de elektirkli otomobil olduğu bilgisi verildi. TEHAD, bu rakamların düşük olduğunun altını çizerek, Türkiye'deki otomobil firmalarının elektrikli otomobil reklamını yeterince yapmadıklarını da vurguladı.





PAYLAŞ