Rekortmen yapay zeka - Haberler - indir.com

Rekortmen yapay zeka

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 35 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-03-23 15:00:00
Editör : Nazlıhan Kılıç
Kategori : Teknoloji

Rubik küpler insanların uğraştığı ve kısa sürede çözülmesi zeka göstergesi olarak yer alan bir obje. Normalde bir insanın rubik küpleri kısa sürede çözmesi için uzun yıllar bu konuda uğraş vermesi ve kendini bu alanda oldukça geliştirmesi gerekiyor. Ancak üretilen bir robot bu rubik küplerden birini göz açıp kapayıncaya kadar bir sürede çözerek yeni dünya rekorunu kırdı.

Bu rekortmen robot bir yazılım geliştiricisi olan Jared Di Carlo ve MIT' de robotik üzerine eğitim görmüş Ben Katz adındaki kişiler tarafından geliştirildi. Robotu geliştiren iki tasarımcı yayınladıkları blokta robotun yapımındaki tüm aşamaları anlattılar. Henüz bir ad vermedikleri robot en kısa sürede rubik küpleri çözme unvanı ile dünya rekorunu kazandı.

Önündeki karmaşık rubik küpleri göz açıp kapanması gibi oldukça kısa bir sürede tamamlayan bu robot ,insanlar tarafından tasarlanıp üretilse de insanlardan daha başarılı olarak bir rekorun sahibi oldu. Daha önceki rekor da yine Sub1 Reloded by Infineon ismindeki bir robot tarafından kırılmıştı. Bu rekorda rubik küp tam 0.637 saniyede çözülüyordu. Yeni rekorun sahibi robotun tasarımcıları yayınladıkları bloktaki açıklamalarda , daha önceki rekortmen robotlarda kullanılan motorlardan daha hızlı bir motor kullandıklarını açıkladı. Motorun tasarımı sebebi ile donanım, küpün 10ms' lik çeyrek dönüşü sırasında 1000 devir/saat' i aşan bir hızla hareket ederek oldukça kısa bir sürede inanılmaz bir hıza sahip olabiliyorlar. Ancak kırılan rekorun resmi olabilmesi için bu testin uzmanlar tarafından tekrardan yapılması gerekmekte.





PAYLAŞ