Periscope'tan maç yayını yapmak ve izlemek suç mu? Cezası var mı? - Haberler - indir.com

Periscope'tan maç yayını yapmak ve izlemek suç mu? Cezası var mı?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 12 ''   Yayınlanma Zamanı : 2016-12-01 16:55:40
Editör : İsmail Emrah Demirayak
Kategori : Uygulama

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte sosyal platformda kullanılan uygulamalarda artıyor. En çok kullanılan sosyal paylaşım ağı olan Twitter üzerinden yayın yapma imkânı sağlayan uygulama Priscope en çok kullanılan uygulamaların başında geliyor. İstediğiniz kadar canlı yayın yapmanıza izin veren Periscope üzerinden maç yayını yapmanın suç olup olmadığını merak ediyorsanız, yazımızda detayları bulabilirsiniz.

Maç yayını ve Periscope bilmecesi

Twitter tarafından sunulan ve ev sahipliğini Twitter'ın yaptığı son zamanların en popüler video paylaşım uygulaması olan ve canlı yayın yapmanıza olanak sağlayan Persicope en çok kullanılan uygulamalar arasında bulunuyor. İOS ve Android veri tabanlı cihazlar üzerinden yayın yapmanıza olanak sağlayan uygulama ile istediğiniz her yerden canlı yayın yapabiliyorsunuz. Uygulamanın son zamanlarda bu kadar popüler olmasının bir başka nedeni de Süper Lig Maçları, Şampiyonlar Ligi Maçları ve UEFA Avrupa Ligi Maçlarıdır. Bu maçların hemen hemen hepsi şifreli olarak yayınlanıyor. Abonelik durumunuz yoksa yayın yapan mekâna gidemiyor ve stada da gidemiyorsanız maçları izleyemezsiniz. Daha önce bu maçları izleyebilmek için internet üzerinden korsan yayınlar yapılıyordu. Ama bu yayınların hem görüntü kalitesi düşük hem de devamlılık açısından sıkıntılar oluyordu. Bunun yanı sıra maçları resmi olarak yayınlayan D-Smart ve Digitürk gibi yayıncılar korsan yayın yapanları takip ederek yasal ceza uyguluyordu. Son zamanlarda en çok kullanılan video paylaşım platformu Periscope'la birlikte iş farklı bir boyut kazandı.  

Periscope'u cihazınıza yükledikten sonra günün popüler yayınları arasında maç yayınlarını da yerini aldı ve binlerce kişi bu yöntem sayesinde maç izlemeye çalışır oldu. Ancak Periscope üzerinden maç yayını yapmak da izlemek de suçtur. Çünkü maçlar büyük organizasyonlar sonucunda yasal anlaşmalarla birlikte yapılıyor ve bu anlaşma sonucunda da müşterilere ödedikleri para karşılığında yayın hizmeti sunabiliyorlar. Yani yayınların izinsiz olarak, korsan şekilde başkasına sunulması yasaktır. D-Smart ve Digitürk gibi aç yayını yapan her iki firmanın da Periscope'u bulunuyor. Maç sırasında korsan yayın yapanların sayfası Twitter'la iletişime geçerek kapatılıyor ve ardından ceza uygulanıyor.

 

 





PAYLAŞ