Meltdown ve Spectre Nedir? - Haberler - indir.com

Meltdown ve Spectre Nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 22 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-01-11 22:00:00
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Bilgisayarlarımız, akıllı telefonlarımız ve diğer tüm dijital ürünlerimizde artık birçok kişisel bilgilerimiz yer alıyor. Bu noktada kişisel bilgilerimizin ve hesaplarımızın güvenliği önemli bir hal alıyor. Tüm bilgilerimizin dijital ortama aktarılması pratiklik ve hız anlamında herşeyi kolaylaştırmış olsada, güvenlik anlamında daha tehlikeli bir durum olmaya başladı. Güvenlik araştırmacıları tarafından ise son zamanlarda ortaya çıkan işlemcilerdeki sorunlara değindiler. Modern işlemcilerde yer alan çekirdek bölümünde merkezi bir yazılım bölümü yer almaktadır. Bu alanda bilgilerin korunması şifrelenmeler ve bazı işlemler gerçekleşir.

Ancak ortaya çıkan Spectre ve Meltdown adlı hatalar ile işlemcilerde yer alan ve dolayısıyla tüm bilgisayarı kapsayan veri ve şifrelerin açığa çıkmasına sebebiyet oluyor. Spectre adlı hata Intel, ARM ve AMD işlemcilerinin büyük bir kısmını etkiliyor. Ayrıca akıllı telefonlarda yer alan işlemcileride etkisi altına almış durumda. Diğer yandan Spectre, monitörler ve akıllı termostatlar gibi birçok elektronik cihazlarda da yer alıyor ve bellek tarafındaki içerikleri ortaya çıkartıyor.

Bu İşlemci Açıklarından Kimler Etkileniyor?

Birçok insanın evinde veya hayatında elektronik cihazlar bulunuyor. Ancak Spectre ve Meltdown sorunları ise Android, iOS, Windows ve birçok işletim sistemi fark etmeksizin, tüm yazılımsal platformlarda yer alabiliyor. Meltdown ise birçok ağ bağlantısı içeren cihazlara bulaşarak oldukça fazla insanı mağdur edebiliyor.

Bu geniş çaplı sorunun onarımı tarafında ise gerekli çalışmaların başarılı bir süreçte yapılması gerekiyor. Intem AMD ve ARM şirketlerinin sistemler için ağ güvenlik ve yazılımsal aldıkları önlemlerin geçici olacağı ifade eidliyor. Meltdown'dan etkilenen Intel işlemcilerinin ise performans tarafında yüzde 5 ile yüzde 30 arasında bir düşüş yaşaması mümkün olabiliyor. Microsoft ve Amazon gibi internet devleri ise bu açıklara önlem almaya yönelik güncellemeler yayınlamaya başladılar.

İlerleyen dönemlerde bu durumun kalıcı olması halinde devre kartlarının değişimine kadar gerekli işlemlerin olabileceği düşünülüyor. Bu noktada milyonlarca cihazın fiziksel anlamda değişime gitmesi gerektiği anlamına geliyor. Bakalım şuan bulunan işlemcilerde ve yeni nesil işlemcilerde bunlara yönelik ne gibi önlemler ve çalışmalar yapılacak göreceğiz.





PAYLAŞ