JPEG'i Tahtından Edecek Yeni Resim Formatı! - Haberler - indir.com

JPEG'i Tahtından Edecek Yeni Resim Formatı!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 3 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-01-30 00:00:00
Editör : Zafer YILMAZKARA
Kategori : Teknoloji

1994 yılında resmi standartlar arasında yerini alan resim formatı JPEG, yakın bir zamanda tahtını yeni ve daha net görüntüler sunabilen BPG (Better Portable Graphics) formatına kaptırabilir. Yeni format Fransız yazılımcı Fabrice Bellard tarafından geliştirilmiş.

JPEG'in yerini alacağına muhtemel gözüyle bakılan BPG adlı bu format, JPEG'den daha düşük boyutlarda olduğu halde daha kaliteli görüntüler sunabiliyor. Ayrıca JPEG'in en büyük eksikliği olan transparanlık sorunu da BPG formatında bulunmuyor. BPG formatı transparan fotoğraflar oluşturulmasına imkan tanıyor.

Herşeyin oldukça mükemmel olduğu yeni resim formatı BPG'nin tek bir sorunu var. O da formatın yaratıcısının BPG'yi oluştururken kullandığı HEVC (High Efficiency Video Coding) teknolojisi. Bu teknoloji MPEG LA adlı bir şirkete ait ve yaratıcının bu teknolojiyi kullanabilmesi için firmaya ödeme yapması gerekiyor. Bu nedenden dolayı da BPG formatının ücretsiz sunulması zor gibi görünüyor.

Eğer BPG formatı ücretli olarak sunulacak olursa; ücretsiz ve açık kaynak kodlu olan Chrome ve Firefox gibi tarayıcılarda desteklenmesi pek mümkün olmayabilir.

JPEG ve BPG formatları arasındaki farklı görmek için aşağıdaki karşılaştırma görsellerini inceleyebilirsiniz. Görsellerde sol taraf JPEG, sağ taraf ise BPG formatındadır.

JPEG vs BPG

jpeg vs bpg

jpeg vs bpg

jpeg vs bpg





PAYLAŞ