iCloud Tarayıcı Geçmişiniz Aslında Silinmiyor! - Haberler - indir.com

iCloud Tarayıcı Geçmişiniz Aslında Silinmiyor!

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 46 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-02-14 15:15:00
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Elcomsoft isimli bir araştırma şirketinin yaptığı bir araştırmaya göre Apple'ın bulut depolama sistemi olan iColoud'da tutulan web arama geçmişinin nasıl açılacağını bulduklarını belirtti. Belirtilenlere göre söz konusu bu geçmiş bilgilerinde hangi web sayfaları, site isimleri, sayfa adları ve ziyaret tarihleri gibi çeşitli bilgilere erişilebiliyor. Ayrıca temizlenmiş sanılan web sayfalarının dahi geçmiş kayıtlarına buradan erişilebiliyor. Gözüken tabloda 'silinmiş' ibaresi ile bu silinen geçmiş içeriklere ulaşılabiliyor. Mobil web geçmişide bu kayıtlar arasında bulunuyor ancak son iOS sürümü ile bunların karışık olarak listelendiği gözüküyor.

Bu araştırma firması bu yöntemi ve durumu Apple ile paylaşmasada Apple bu durum ile alakalı haberleri gündemden aldı ve hızlı bir şekilde düzeltme yoluna gitti. Bu haberin çıkmasından belli bir süre sonra sunucularda yapılan bir iyileştirme ile bilgi alımları durdurularak iki haftadan daha eski kayıtlarında silinerek o listeden kaldırıldığı belirtildi. Araştırma şirketi ise düzeltilen bu durum ile alakalıda bir blog yazısı yayınladı ve 'iyi hareket' şeklinde yorumlanan bu durum hakkında yinede Apple'dan resmi bir açıklamanın beklendiği belirtilenler arasında.

Normal şartlarda iCloud kayıtları sayesinde web geçmişleri farklı cihazlardan eşlenerek görülebiliyor. Bu durum internet tarayıcısı olan Safari'nin temel özellikleri arasında bulunuyor. Mac cihazı üzerinden web göz atma geçmişinizi temizlemek o iCloud hesabına bağlı telefon ve diğer cihazlarında geçmişlerinin temizlenmesi sağlanmış oluyor. Araştırma şirketi Elcomsoft ise bu kayıtlar silinsede Kasım 2015 tarihine kadar olan içeriklerin saklandığı tespit edilmiş.

Apple tarafından bu konu ile alakalı resmi bir açıklama yapılmasada göz atma geçmişi gibi kayıtların erişimie açık olmayan ve gizlilik içeren kayıtlar olduğunu belirtelim.





PAYLAŞ