Google, konum servislerini kapatsanız dahi sizi takip edebiliyor [Nasıl?] - Haberler - indir.com

Google, konum servislerini kapatsanız dahi sizi takip edebiliyor [Nasıl?]

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 53 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-11-23 16:00:00
Editör : Duygu Darılmaz
Kategori : Uygulama

Akıllı telefonlarda, bazı uygulamalardan yararlanabilmek adına, Google'ın konumunuza ulaşmasına izin vermeniz gerekiyor. Dilerseniz daha sonra bu izni, ayarlardan kapatabiliyorsunuz. Teknolojinin geldiği seviye düşünüldüğünde, özelinizi korumak maalesef ki bu kadar kolay olmuyor. Google da, son edinilen bilgilere göre, konumunuzu kapatsanız bile, konumunuza yine de ulaşabiliyor.

Bazı zamanlarda uygulamaları kullanabilmeniz için konumunuzu mecburen açmanız gerekebiliyor. Örneğin Google Haritalar'dan yararlanabilmek adına, konum bilginizi açmanız gerekiyor ve buna göre bulunduğunuz yerden size bir yol tarifi sunuluyor. Bu konumu daha sonra kapatmanız, Google açısından bir şey değiştirmiyor. Bu bilgi, kısa bir süre önce Quartz tarafından yayınlanan bir makalede dile getirildi. Quartz'ın makalede söylediğine göre, siz izin verseniz de vermeseniz de, Google konumunuzu takip ediyor. Makalede, yapılan araştırmalar sonucunda sunulan bilgilere göre,  Android cihazlar siz konumunuzu kapattıktan sonra da, veri toplamaya devam ediyor. Bunun yanı sıra, cihaz bunu yapmak için bir SIM karta ihtiyaç duymuyor.

Bu durumun 2017 yılının başından itibaren ortaya çıktı. 2017 yılının başından beri, Android cihazların yakınlarındaki baz istasyonlarının, adreslerine ilişkin veriler çekiliyor ve bu veriler Google'a gönderiliyor. Çünkü baz istasyonları, -özellikle birden fazla ise- kullanıcının konumuna ilişkin, bilgi edinebiliyor. Bu veriler sayesinde Google'ın Alphabet birimi, kişilerin konumlarına ve hareketlerine erişmiş oluyor. Yani geride kalan 11 ay boyunca, siz konumunuzu kapatsanız bile, Google sizin konumunuza erişmeye devam etti. Üstelik bu durum, tüm Anroid cihazlarda geçerli bir durum.

Google, araştırmalar sonucunda ulaşıla bu bilgiye makalesinde yer veren Quartz'ın söylediklerini kabul etti. Google'dan gelen açıklamaya göre, toplanan bu veriler, Google'ın kullanıcılara daha hızlı mesaj göndermesini sağlıyor ve bu veriler depolaması yapılmıyor. Kasım ayının sonunda da, baz istasyonlarının artık konum bilgisi göndermeyeceği eklendi. Fakat bu olaydan anlaşıldığı üzere, konum kapatmak kullanıcıların kontrolünde olan bir güvenlik yöntemi değil.





PAYLAŞ