Google Arama Sonuçlarına Gerçeklik Kontrolü Özelliği Geldi - Haberler - indir.com

Google Arama Sonuçlarına Gerçeklik Kontrolü Özelliği Geldi

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 48 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-04-10 11:30:00
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

İnternet devi Google, internet sitelerinin ve medya içeriklerinin yalan haberleri ile alakalı yeni bir sistemini devreye sokuyor. 'Gerçekçilik Kontrolü' olarak isimlendirilebilen bu etkiket global çaptaki arama moturu sonuçlarında gözükmeye başladı. Google, bu etiket özelliğini Google Haberler haricinde normal arama bölümünede eklemiş oldu. Bu yeni özellik geçtiğimiz Ekim ayı içerisinde duyurulmuş ve Fast Check özelliğini 'Detaylı' ve 'Fikir''in bulunduğu belli başlı makaleleri ve yazıları öne çıkarmak için geniş bir etiket listesi kullanıcılara sunulmuştu.

Bu noktada içerik üreticileri üçüncü taraf gerçeklik doğrulama servislerini kullananlar ise doğruluk kontrolü yapılmış sayfalarına ClaimReview işaretini koyabilir yada Gerçekleri Paylaş bileşenini kullanabilmektedir. Bu sayede üçüncü taraf gerçeklik kontrol servisleri tarafından doğrulanmış bu haber makaleleri etiketleri ile doğru içerik olduklarını temsil ediyorlar. Google'ın sağladığı bu gerçeklik kontrolü özelliği ise ilk önce Birleşik Krallık ve ABD üzerinde özel Google Arama motorlarında kullanılacak ve daha sonrasında Google bu özelliğin faaileyetlerini arttırarak her ülkeye ve her dile uygun olarak entegre edecek.

Artık bizlerde yakın zamanda Google arama motorların sonuç listelerinde bu tarz etiketleri görebiliriz diyebiliriz. Şirketin bu konu hakkında yayınladığı bir blog yazısı ile Google'da yapılan bu yeni etiket ile doğruluk kontrol özelliğinin daha güvenilir sonuçlar vereceği gibi doğru bilgilerinde sayfanın üst sıralarında çıkacağını belirtiliyor. İddia ile ilgili haberlerin ise kim tarafından ortaya atıldığı ve doğruluk payı gibi detaylarda bu gerçelik kontrolü ile gösterilecek. Geçtiğimiz sene ABD başkanlık seçimlerinde yaşanan bu yalan haber durumları büyük sorunlara sebebiyet vermişti.

Bu tarz politik durumlarında yalan haberler ile sorunlara sebep açması, sosyal medya ile de dahada hızlı yayılmaya başladı. Bakalım Google'ın bu yalan haberler ile mücadeledeki hamlesi ne derece başarılı ve etkili olacak göreceğiz.





PAYLAŞ