En çarpıcı 10 yapay zeka vakası - Haberler - indir.com

En çarpıcı 10 yapay zeka vakası

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 32 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-05-24 15:20:00
Editör : Nazlıhan Kılıç
Kategori : Donanım

Gelecekte insanlığı yok edeceği söylenen yapay zekaların, şaşırtan 10 eylemi

Yapay zeka sayesinde bir genç kızın hamileliği ortaya çıktı

Günümüzde internet reklam sisteminin girdiğimiz sitelerden bir sonraki ihtiyaçlarımızı tahmin ettiği gibi Target mağazası da yapay zaka teknolojisiyle  bir lise öğrencisinin alışverişlerinden yola çıkarak hamile olduğunu ortaya çıkardı. Bu gebelikten habersiz olan baba ise; mağazayla, kızına postada bebek ürünleriyla alakalı kuponlar yollamaları sebebiyle tartıştı. Target bu olay hakkında özür dilese de son derece haklıydı. Kız gerçekten de hamileydi.

'Go' Dünya şampiyonunu yendi

1997 yılında yapay zeka henüz yeni ortaya çıktığı sırada şampiyon bir santranç oyuncusunu yenmesi oldukça ses getirmişti.Ancak Go oyununda durum farklı. Satrançta mümkün olan bütün hamleleri hesaplayıp en faydalısını seçtiği 'kaba güç' yöntemini kullanırken; Go'da sezgi yolu kullanılmakta.Bu sebeple Go oyunund olası hamlelerin sayısı evrendeki atomların sayısından daha fazla olduğu için, bilgisayar 'kaba güç' kullanamamakta. Google'ın geliştirdiği Go oyuncusu yapay zeka Alpha Go, 2017 yılında Go dünya şampiyonu Ke Jie'yi yendiğinde, Jie şok olduğunu ve çok etkilendiğini ifade etmişti.

Hitler hayranı oldu

Microsoft liseli bir kızı taklit ederek yapay zeka robotu hazırlamıştı. Hesabın adı "Tay" dı. Bu test programı, yapay zekayı müşterilerle tartışmalara hazırlama amacıyla yayınlayan şirket , programın  yayınlanmasının üzerinden az bir süre geçtikten sonra, Tay soykırımcı, seks delisi, Hitler hayranı, üstünlükçü bir robot halini aldı. Şirket yaşanan olaylardan dolayı, 24 saat içinde yapay zekayı kapattı ardından Microsoft, olaylardan dolayı özür diledi.

Resmi bir albüm yazdı, yayınladı

Yapay zeka müzik bestecisi olan Amper'in yaptığı ve pop şarkıcısı Taryn Southern ile işbirliği bulunan I Am AI (Ben Yapay Zeka) adında yayınlanan bir albümde makine öğrenen bir uygulama Amper ile bir grup uzman sanatçı, yapay zeka bilimcileri ve yenilikçileri  ile tarihte ilk kez bir yapay zeka programı kendisi beste ve albüm yazıp yayınladı. 21 Ağustos 2017 tarihinde ilk şarkısıBreak Free'yi (Özgür Kal) dünya çapında yayınlandı.

Yazdığı romanla neredeyse bir edebiyat ödülü kazanıyordu

Hoshi Shinichi Edebiyat Ödülü jürisi bir yarışmada yapay zeka ürünü olan bir romanı oldukça beğendi 'The Day A Computer Writes A Novel' (Bir Bilgisayarın Roman Yazdığı Gün) adlı bu yapay zeka ürünü roman, Japonya'daki milli edebiyat ödülünün elemelerini geçti. Roman ülkede bir edebiyat ürünü olarak tanınmakta. Üstelik kütüpanelerde yer edinmiş durumda.

 

Partneriyle gizli bir dilde konuşmaya başladı

Bob ve Alice isimli iki sohbet robotu, birden ingilizce dilini anlaşılmaz bir şekilde değiştirerek kendi aralarında anlamsız bir sohbete daldı. Ne üzerine sohbet edildiği bilinmeyen robotlaranlamlsız olmayan bir konuşma ile, gizemli bir sohbete daldı. Yaşananlar üzerine Facebook onları aniden kapattı.

 

 

Bir insanı öldürdü

Araba parçaları imal eden bir firmada robot teknisyeni olarak çalışan Wando Holbrook, bir robot kafatasını ezince hayatını kaybetti. Eşi, bağlantılı olan şu robot şirketlerine dava açtı: Prodomax, Flex-N-Gate, FANUC, Nachi ve Lincoln Electric. 57 yaşındaki teknisyen, firmada 12 yıldır görev yapmaktaydı.

 

 

Politik güçleri sorguladı

Baby Q ve Little Bing Çin'deki bir mesajlaşma uygulaması olan Tencent QQ tarafından tasarlanan bir yapay zekaydı. Sık sık sorulan sorulara yanıt sağlamak için tasarlanmışlardı

Bir müşteri, "Komünist Parti çok yaşa" şeklinde bir yorum yaptı. Baby Q ise yanıt olarak, "Sence bu denli bozuk ve beceriksiz bir rejim sonsuza dek yaşayabilir mi'" dedi.

Başka bir müşteri ise, "Demokrasi iyi mi, kötü mü'" diye sordu. Baby Q'nun cevabı, "Demokrasiye gerek yok!" şeklinde yanıt verdi.

 

Irkçı davrandı

Yeni Zelanda'da yaşayan Çin asıllı Richard Lee'nin fotoğrafı pasaport yenilediği esnada birkaç defa yüz tanımlama sistemi tarafından kabul edilmedi. Üst üste gözleri kapalı olduğunu düşünen robot , Lee' nin şikayeti üzerine bir insan müdahalesi ile işlemlerine devam etti.

 

 

'Öz farkındalık' ve 'Turing' testlerini geçti

Makinelerin öz farklarının asla olmadığını düşünürken, Öz farkındalık testi yerine geçen 'King's Wise Men' adlı bulmaca bir robot herkesi şaşkınlığa uğrattı. Renssealer Politeknik Enstitüsü'nden robotikler, bir robot üçlüsünde denemek üzere bu bulmacayı kullandılar. Makinelerden ikisine konuşmalarını önleyen 'aptallık hapı' verildiği söylendi. Ardından üçüne de hangisinin hala konuşabildiği soruldu. Önce hiçbiri yanıtlayamadı, "Bilmiyorum" dediler.





PAYLAŞ