Doktorlara Sosyal Medya Uyarısı Geldi - Haberler - indir.com

Doktorlara Sosyal Medya Uyarısı Geldi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 50 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-03-23 12:50:01
Editör : Onur Köse
Kategori : Akıllı Telefonlar

Günlük hayatta artık herkesin elinde bir akıllı telefon olduğundan dolayı sosyal medya kullanımları yoğun bir şekilde devam ediyor. Arkadaşlarla mesajlaşma, konum paylaşımları ve fotoğraf paylaşımları gibi birçok aktivite yapılıyor. Ancak bu paylaşımlar kimi zaman güzel içeriklere sahip olsada bazı paylaşımlar hukuki cezalar getirebilecek boyutlara sahip olabiliyor.

Öyle ki bu kapsamda Türk Tabipleri Birliği tarafından doktor ve sağlık kuruluşları için internet üzerinden ve sosyal medya'dan yapılan mahremiyet ihlal paylaşımları için özel bir kılavuz hazırlandı. Bu kılavuz kapsamındaki kurallara uymayıp mahremiyetlere aykırı paylaşımlara devam eden doktorlara 6 aya kadar meslekten men cezası yaptırımı uygulanacak.

Özellikle son zamanlarda internet ortamında gördüğümüz hastane içerisinden, acil servisten ve hatta ameliyathaneler içerisinden çekilen fotoğraf ve videoların sosyal medyada paylaşılması ve bu paylaşımından büyümesi bu konu ile alakalı olan TTB yani Türk Tabipleri Birliği ekibini harekete geçirdi. Bu konu ile alakalı hazırlanan bir kılavuz ile yapılan bu mahremiyet içerikli paylaşımların önüne geçilmesi hedefleniyor. Sağlık kurum ve kuruluşların elektronik ortamlarda bu tarz paylaşım yapmasına 22 madde ile engelleme getirilecek. Bu kılavuz ise İzmir Tabip Odası'nın resmi sitesinden duyuruldu.

Kılavuzda bulunan bilgi ve kurallara göre hekim yada sağlık kuruluş çalışanlarının hasta mahremiyetini ihlal eden bir paylaşımda bulunmaması veya tedaviye ait fotoğraf ve video içeriklerinin sosyal medya üzerinden paylaşılmaması adına istemde bulunuldu.

Hasta Onayı Bile Geçersiz Olacak

Birçok kişi tarafından bu uygunsuz paylaşımlardan ötürü gelen şikayetler üzerine bu klavuz hazırlanmış ve TBB Genel sekreteri bu konu ile alakalı, 'Bu kılavuzdaki kuralları çiğneyen hekimlere sırasıyla uyarı, para ve 15 gün ila 6 ay arasında meslekten süreli men etme cezası verilecek' dedi. Diğer yandan hastanın bu paylaşıma onayı ve rızası olsa dahi bu gibi durumun yinede doğru olmayacağını belirtti. Bu klavuz kapsamında belirlenen bazı kurallar aşağıdaki gibidir.

  • Doğruluğu bilimsel olarak kanıtlanmamış bilgilere yer verilemez. Verilen bilginin kaynağı ve son güncelleme tarihi belirtilmelidir.
  • Hastaların sır kapsamındaki bilgileri hiçbir biçimde paylaşılamaz. 
  • Hastaların tedavi öncesi ve/veya sonrasına ait görüntülerine ya da ifadelerine hiçbir şekilde yer verilemez. 
  • Sağlık çalışanlarının, tedavi öncesi, sırası ve sonrasında hasta ve hasta yakınlarıyla görüntülerine yer verilemez.
  • Mesleki birlikler ve dernekler, bilimsel dergiler ile diğer mesleki kuruluşlara ait sitelere yönelik olanlar dışında yönlendirici link verilemez.
  • İnternet ortamında hasta bizzat muayene edilmeden, yöneltilen soruların yanıtlanması suretiyle tedavi önerilerinde bulunulamaz. 

İzmir Tabipler Odası tarafından yayınlanan hekimler ile sağlık kurum ve kuruluşlarının elektronik ortamlardaki paylaşımlarına ilişkin kılavuza BURADAN ulaşabilirsiniz.





PAYLAŞ