Windows her çalışmaya başladığı zaman arka planında birçok işlemi çalıştırmaya başlar. Birçoğunun dosya isimlerini bilmediğimiz için ne işe yaradıklarını bilmeyiz ama bu işlemlerden bazıları temel Windows fonksiyonları ile ilgili dosyalarken bazıları daha özel işlevleri olan dosyalar. Maalesef bu özel dosyalar kullanıcıların işine yarasada yaramasa da Windows’un çalışması ile beraber çalışıyor. Ctfmon exe ise bu özel dosyalardan bir tanesi. Microsoft tarafından tanımlanan Ctfmon.exe işlemi, farklı kullanıcı giriş türü işlemcisini ve Office dil çubuğunu kontrol ediyor. Bilgisayarınızın ses tanıma, el yazısı tanıma ve farklı dillerde ekran klavyesi kullanma özelliği Ctfmon.exe’den geliyor. Fakat bu özellikleri kullanmayan ya da bilmeyen kişiler için bu işletimin aktif kalması için bir neden yok.

Windows 10’da, Ctfmon.exe devre dışı bırakmak istiyorsanız izleyeceğiniz bir den fazla adım var. Şimdi size Ctfmon.exe özelliğini nasıl devre dışı bırakabilirsiniz onu anlatacağım. Ctfmon.exe özelliği bazı Windows sistemlerinde otomatik olarak başlamakta. Bunu engellemek istiyorsanız şayet görev yöneticisinin Başlangıç sekmesini açın ve şayet listede CTF Yükleyici adlı sekme görünüyorsa, işleme sağ tıklayıp Devre dışı bırak seçeneğini seçin. Şayet başlangıç listesi arasında görmüyorsanız ve işlem otomatik olarak çalışmaya devam ediyorsa Process Explorer uygulamasını kullanarak işlemi durdurabilirsiniz.

Yapmanız gereken şey ise Process Explorer uygulamasını indirerek kullandığınız işletim sistemine göre uygulamanın 32 bit veya 64 bit sürümünü çalıştırın. Çalıştırdıktan sonra bilgisayarınızda aktif olan tüm işlemleri göreceksiniz. Buradan Ctfmon.exe işlemini bularak sağ tıklıyorsunuz ve suspend sekmesini tıklayarak devre dışı bırakıyorsunuz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir