Blockhain'in Piyasa Etkisi - Haberler - indir.com

Blockhain'in Piyasa Etkisi

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 46 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-02-09 18:00:00
Editör : Nazlıhan Kılıç
Kategori : Akıllı Telefonlar

       Blockchain; şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağıtık bir veri tabanıdır. Her bir bilginin bloklar halinde, gelişmiş şifreleme algoritmalarıyla, birbirine bağlanarak kaydedildiği bu dağıtık veri tabanı, bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapabilme imkânı sağlıyor. Blockchain ağı, tüm para alışverişlerinin kaydının tutulduğu bir sistem. Bu sistemin en önemli özelliği tek bir noktada tutulmak yerine, birden fazla yerde yani bir ağın tamamında tutulmasıdır.

       Akıllı telefonlar gelişmiş pazarlardan ziyade, gelişmekte olan pazarlarda geniş bir etki göstererek bir çok gelişmekte olan ülkenin sabit hatlı telefonları atlamalarını ve direk akıllı telefonlarla telekominikasyon dünyasına katılmalarını sağladı. Bu sefer ise Blockhain?in gelişmekte olan piyasalarda aynı etkiyi göstereceği öngörülüyor. Genellikle insanlar genellikle ticaret gibi şeyleri kaydetmek için merkezi bir veri tabanı kullanırlar. Bu veri tabanı görevini ise çoğunlukla aracı banka gibi kurumlar üstlenir.  Bu yolla tarafsız bir aracı kurum, herkesin işi kuralına göre yapıp yapmadığını, yapılan anlaşmalara göre verilen vaadlerin karşılıklı olarak gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinin kontrolünü sağlar. Blockchain işte bu aracıya olan ihtiyacı ortadan kaldırır.

       Dağıtık doğası nedeniyle yeni varlıkların Blockchain üzerinde kaydedilmesi işlemi oldukça yavaş gerçekleşebiliyor. Öyle ki işlem süreleri saatler, hatta günler alabiliyor. Halbuki günlük olarak yapılan e-ticaret işlemlerinde bu süre, saniyelerle ifade edilir. Bu nedenledir ki Blockchain teknolojisi, gelişmiş ve hatta gelişmekte olan ekonomilerde mevcut varlık kayıtları için oldukça kötü bir alternatif olarak görülüyor. Çünkü bu ülkelerde varlık kaydını yapan sistemlerin güvenilir olmadığı gibi, zayıf olduğunu belirtiyor. Ancak ülkelerin sisteme entegre olma süreci bittikten sonra Blockhain sayesinde birçok ticari kolaylıktan faydalanabilecekleri inkar edilemez bir gerçek.





PAYLAŞ