Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality – AR) kısaca; gerçek dünyadaki nesnelerin, dijital ortamda zenginleştirilerek ortaya çıkarılan canlı, doğrudan veya dolaylı fiziksel görünümü olarak tanımlayabiliriz.

Eylemin gerçek zamanlı olarak gerçekleşmesiyle ortaya çıkan Artırılmış Gerçeklik teknolojisi otomotiv sektöründen mimariye, film sektöründen eğitime, reklam sektöründen oyuna kadar oldukça geniş bir kullanım alanı sunuyor.

Günümüzde markaların tüketicileriyle daha fazla etkileşime girmek için tercih ettikleri bu teknoloji, kullanıcı ya da tüketici tarafında mobil uygulamalar üzerinden sunuluyor. Sizler için araştırdığımız ve Artırılmış Gerçeklik odaklı objeleri görüntülemenizi sağlayan bu uygulamaları aşağıda bulabilirsiniz.

SweepAR (Android / iPhone / iPad)

SweepAR

Yerli girişim şirketi Mobifoni tarafından geliştirilmiş SweepAR, markaların nesnelere interaktif reklamcılığı entegre etmelerini sağlayan ücretsiz bir artırılmış sanal gerçeklik uygulamasıdır.

Uygulama önceden tanımlanmış olan nesneleri ya da artırılmış gerçeklik kazandırılmış görselleri mobil cihazınızın kamerasına taratarak, ekrana dokunmanız halinde interaktif öğelerin harekete geçtiğini görebilir, bu sayede de göremeyeceğiniz öğeler ile etkileşime geçebilirsiniz.

Blippar (Android / iPhone / iPad / Windows Phone)

Blippar

Dünyanın ilk artırılmış gerçeklik ve imaj tanıma uygulaması olarak mobil ve tablet cihazlar için indirmeye sunulan Blippar, milyonlarca kullanıcının akıllı cihazlarından interaktif içeriklere ulaşmasını sağlıyor.

Blippar logosu gördüğünüz her ürün ya da ilan için kullanabileceğiniz uygulama, nesne ya da görselleri mobil cihazınızın kamerasına taratarak ürünün veya sayfanın canlı içeriklerini izlemenize imkan tanıyor. Bunun yanında artırılmış gerçeklik içeren 3 boyutlu animasyonları, eğlenceli ve heyecanlı oyunlar ile özel videoları da uygulamada bulabilirsiniz.

Layar (Android / iPhone / iPad)

Layar

Üreticisinin dünyanın 1 numaralı artırılmış gerçeklik uygulaması olarak tanımladığı Layar, kullanıcılara gerçek dünyayı dijital içeriklerle sunabilen ücretsiz bir artırılmış gerçeklik uygulamasıdır.

Gelişmiş tarama teknolojisine sahip olan uygulama sayesinde artırılmış gerçeklik kazandırılmış nesne, obje ya da sayfalardaki görselleri cihaz kameranız ile taratarak canlı içerikleri görüntüleyebilirsiniz.

Dergi, gazete ve diğer malzemeler üzerinde Layar logosu gördüğünüz her yerde kullanabileceğiniz uygulama dergilerde bulunan görselleri canlandırarak video görüntüleri eşliğinde sizlere sunabildiği gibi gerçek objeleri tanımlayarak artırılmış gerçeklik ile nesnelerin üzerindeki dijital bilgileri de görmenizi sağlıyor.

Marshall Visualizer (Android / iPhone / iPad)

Marshall Visualizer

Lider boya firması Marshall tarafından resmi olarak indirmeye sunulan Marshall Visualizer, evinizde ya da işyerinizde duvarları boyamadan önce renk denemeleri yaparak, en uygun olan boya rengini tespit edebilmenize imkan tanıyan bir artırılmış gerçeklik uygulamasıdır.

Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz uygulama ile mobil cihazınızın kamerasını kullanarak duvar üzerinde gerçek zamanlı olarak boyanmış halini görebilir ve bu sayede de renk seçimini kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Sadece duvarlar için sınırlı kalmayan uygulama evinizde bulunan mobilya, döşeme ya da dekorasyonlar içinde uygun renk seçeneklerini size gösterebilmektedir. Marshall Visualizer ile ilgili daha önce yaptığımız habere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ingress (Android)

Ingress

Artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanılarak Google tarafından geliştirilmiş olan Ingress, konum tabanlı bir macera oyunudur. Oyun haritasına göre dışarı çıkarak XM adı verilen maddeleri bulmanız ve bir sonraki bölüme geçmeniz gerekiyor. 

Aydınlar ve direnişçiler olarak iki farklı sınıfın yer aldığı oyunda aydınlar toplanan maddelerin gücünü kullanmak, direnişçiler ise onlara karşı koymak için çalışıyor. Tüm dünyadaki oyuncular ile de oynayabileceğiniz Ingress’de evinizden dışarı çıkarak dış dünya ile iletişime geçebildiğiniz gibi dışarıda madde toplamak için yapmış olduğunuz hareketleri eve gelincede takip edebiliyorsunuz.

Editörün Notu: Yüzlerce Artırılmış Gerçeklik uygulaması arasından seçtiğimiz en iyi uygulamaları sizlere sunmaya devam edeceğiz. Eğer sizlerinde bu alanda önerebileceğiniz uygulamalar var ise programekle[at]indir.com mail adresimizden bize ulaşmanızı rica ederiz. Yeni uygulamalar yayınlandıkça haberimiz güncellenmeye devam edecektir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir