Apple'ın  90'lı yıllarda piyasaya sürdüğü iflaslık ürünler - Haberler - indir.com

Apple'ın 90'lı yıllarda piyasaya sürdüğü iflaslık ürünler

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 3 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-05-21 14:15:28
Editör : Nazlıhan Kılıç
Kategori : Donanım

Apple sanıldığı gibi her zaman parlak zamanlar geçirmedi. Şirketi baştan aşağı değiştiren ve kimlik kazanmasını sağlayan adan Steve Jobs ilk Apple macerasında başarı sağlayamadı ve ürünleri tutmayan şirket 90 yıllarda zor bir süreç geçirdi. Hatta kötü gidişatın sorumlusu Jobs olarak belirlendi ve 1985' te şirketten kovuldu. Ardından geri dönüp şirketin bugün ki halini almasını sağlayan adam olsa da 90 yıllardaki şirketin iflasa gelmesinde baş sorumlu Jobs' dı. İşte şirketin zor zamanlar geçirmesinin sebebi o ürünler :

 

Newton MessagePad

Apple Newton , Sharp tarafından tasarlandı.  Apple'ın bir kişisel dijital asistan üretme konusundaki ilk girişimi olan ürün , Apple CEO'su John Sculley tarafından icat edilen bir terim olan kişisel dijital asistan için oldukça yeni bir terimdi. 1992 yılında tanıtılan ve 1993 yılının Ağustos ayında piyasaya çıkan ürün bekleneni veremedi. Perakende satış fiyatı 699.99 dolar olmasına rağmen başarısız oldu. Bugün, "Notlar" dan, "İsimler" e kadar birçok akıllı cihaz için ortak olan uygulamaların yanı sıra bir hesap makinesi, para birimi dönüştürücü ve daha pek çok şeye sahip olan cihaz, zamanına göre epey ilerdeydi. Ana özelliği ise el yazısı tanıma işleviydi ve biraz da bu başarısızlığı getirdi. Cihazın eski versiyonları, genellikle kullanıcıların yazdıklarını tanımlayamadı ve karışıklıklar oluştu. Hatta ünlü The Simpsons dizisinde bile alay konusu oldu.

Powerbook 5300

Apple' ın en kötü ürünlerinin başında kabul gören cihaz 1995 yılında piyasaya sürüldü. Başlangıçta Lityum İyon pilleri kullanmak için tasarlandı, ancak montaj hattında yanan bazı piller nedeni ile  yeni pillerden sonra tasarımlar değiştirildi. Powerbook 5300'ün batarya sorunları, pillerden hiçbirinin piyasaya sürülmemesine karşın Apple için yüz kızartıcı oldu. Sorunu anında nikel metal hibrit pil alternatiflerine geçerek çözüme kavuşturulmaya çalışıldı ama Powerbook 5300 kasa tasarımı ve yazılım sorunları nedeni ile de başı dertteydi. Böylece bu model Apple' a sadece zaman ve para kaybı yaşamasına sebep oldu.

Mac Portable

Apple, Eylül 1989'da taşınabilir bilgisayarı Mac Portable'ı piyasaya sürdü, ancak zayıf satış performansı nedeniyle iki yıl sonra 1991'de piyasadan çekmek zorunda kaldı. Zayıf batarya tasarımı ve özellikle taşınabilir iddiasıyla ortaya çıkan bu cihazı, taşınamaz hale getiren 7,2 kg ağırlığı Mac Portable'ın piyasada tutunamamasının en büyük etkenlerinden oldu. 6,500 dolar gibi yüksek bir rakama satışının yapılmamasıyla beraber Mac Portable, 2 sene sonra piyasalara veda etmek zorunda kaldı.

 





PAYLAŞ