Google’ın Android işletim sisteminde kriptolama özelliğinin olduğunu biliyormuydunuz’ Android 2.3 ve sonraki sürümler ile beraber hayatımıza giren bu özellik ile cihaz kriptolama yapılabiliyor. Bazı akıllı telefon modellerinin fabrika çıkışı kriptolu olurken, düşük performansa sahip telefonlarda kullanıcının bizzat kripto özelliğini aktif etmesi gerekmektedir. Kripto ne diye soracak olursanız, kriptolanan içerik bir başkası tarafından kesinlikle okunamıyor. Linux seviyesinde bir şifreleme sistemi ile içerik kilit altında tutuluyor. Şimdi gelin özellikle işletme kullanıcılarının oldukça işine yarayacak olan telefon içeriği nasıl kriptolanır? Bakalım.

Android Telefon İçeriği Kriptolamak

  • Cihaz içeriğinizi kriptolamadan önce aşağıdaki durumları göz önünde bulundurmalısınız.
  • Kriptolama işlemi ardından işlemciye oldukça fazla yük bindiğinden telefonda yavaşlamalar olabilir. Güçlü bir telefonunuz var ise bu durum olmayacaktır.
  • Tek yönlü kriptolama işlemi yaptıktan sonra tekrardan kaldırmak istediğinizde cihazı fabrika ayarlarına döndürmeniz gerekmektedir. Bununla beraber verilerinde kaybolacağını hatırlatalım.
  • Cihazda kriptolama işlemi yapmadan önce root yetkisini kaldırma zorunluluğunda kalabilirsiniz. Root yetkisini kaldırdıktan sonra tekrar root atabileceksiniz.

Kriptolama İşlemleri

Telefonda bulunan depolama alanı ve kurduğunuz uygulamaları sayısına göre kriptolama işlemi saatler sürebilir. Cihazı bu süreçte kullanamaz ve şarj tüketeceksinizdir. Bu nedenden dolayı telefon şarja bağlı iken bu işlemleri yapmanızda fayda vardır. Bu işlemlerden önce veri yedeklerinizi alın. Şifreleme işlemi esnasında yaşanabilecek bir kopukluk veya kesintide veriler aniden ortadan kaybolabilir.

  • Cihazınızdan Ayarlar sekmesinden Güvenlik menüsüne girerek Kriptolama seçeneğini açarak işlemlere başlayalım.
  • Kriptolama seçeneğine girdiğinizde sizlere bahsettiğimiz neticelerden dolayı bir uyarı gelecektir. Hepsini kabul ediyorsanız butona basarak devam edin. Bu sırada telefon yeniden başlatılarak kriptolama işlemleri başlayacaktır.
  • Telefon tekrar başlatıldığında şifre girme ekranı sizleri karşılayacaktır. Burada pin yada şifre girilmemişse direkt olarak parola eklemeyi unutmayın. Güvenlik kısmından ekran kilidinizi seçin.

Kriptolama işlemleri ve tüm bu ayarlardan sonra artık telefonu açarken şifre girmeniz gerekmektedir. Parmak izi okuyucusu ile dahi açsanız, parolanızı girmek zorundasınız. İlk olarak sizlerden kripto şifresi isteyecek ve girdiğiniz taktirde parmak izi okuyucusu aktif olacaktır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir