Android kullanıcıları dikkat Fidye virüsü tüm dünyayı tehdit ediyor - Haberler - indir.com

Android kullanıcıları dikkat Fidye virüsü tüm dünyayı tehdit ediyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 30 ''   Yayınlanma Zamanı : 2016-11-02 08:53:10
Editör : İsmail Emrah Demirayak
Kategori : Yazılım

Teknolojinin her geçen gün ilerlemesiyle birlikte günlük yaşam alanımızdan, bilime, sağlığa kadar her sektörde kullanıldığına şahit oluyoruz. Özellikle akıllı cihazların kullanım oranı daha da artıyor. Tüm bunların yanı sıra, teknolojinin arttığı oranda siber tehditlerin sayısı da artıyor. En son yayınlanan araştırma sonuçlarına göre hızla yayılan siber tehdit fidye yazılımların 2016 yılının ilk yarısında Android işletim sistemi kullanıcılarının ana tehdidi haline geldiği söyleniyor.

Bitdefender'in yayınladığı son raporun verileri

Dünya üzerinde 500 milyonu aşkın kullanıcıya hizmet veren Bitdefender adlı markanın en son yayınladığı rapora göre 'Android Slocker' isimli fidye yazılımının, bu yılın ilk yarısında Danimarka'da kötü amaçlı yazılım bulaştığı belirlenen cihazların neredeyse yarısının Almanya'nın %25'ine denk geldiğini bildiriyor. Avustralya aynı listede %21,54 ile üçüncü sırada bulunuyor. Dördüncü sırada ise % 16,48 oranla İngiltere geliyor. Amerika'daki fidye yazılım oranının ise %16 dolaylarında olduğu söyleniyor. Araştırma sonucuna göre virüsün hedefinde deneyimsiz kullanıcılar bulunuyor. Araştırma sonucuna göre Android işletim sistemine bulaşan zararlı yazılımlar cihazınızı kilitliyor ve gerçek şifreleme olmamasına rağmen kullanıcıdan kilidin açılması için para talep ediyor. Bazı fidye yazılımlarında SD kartta depolanan dosyalar gerçekten şifrelenirken, bazı yazılımlar ise kullanıcıları korkutup talep ettiklerini almak için pes ettirme taktiğini kullanıyorlar. Virüs ise sahte sistem güncellemelerinden ya da .apk dosyalarından bulaşıyor. Fidye yazılımlarının .apk dosyalarının veri aktarımını gerçekleştirebilmeleri için ihtiyaç duydukları unsur; kullanıcıların etkileşimleridir. Fakat deneyimli kullanıcıları kandırmaları oldukça zor oluyor. Tüm bunların yanı sıra kullanıcılara reklam üzerinden sahte sistem güncellemesi yoluyla virüslü yazılımlar indirtiliyor. Bitdefender'in sunduğu raporda; mağdur kullanıcılara yönelik hazırladığı raporda cihazına zararlı yazılım bulaşan kişilerin, tuhaf bir şekilde fidyecilere 500 dolara kadar para ödemeye razı oldukları ve tek amaçlarının dosyalarına zarar gelmeden kurtulmasını sağlamak olduğu ortaya çıktı.

Uzmanlar ise mutlaka güvenlik yazılımı kurulmasını tavsiye ediyor. Bunun yanı sıra bilinmeyen kaynaklardan herhangi bir indirme işlemi yapılmaması gerektiğini, verilerin yedeklenmesi, resmi uygulama mağazaları dışındaki kaynakların tercih edilmemesi, virüslü e-postalara karşı içerik filtreleme çözümlerine başvurulması konusunda da kullanıcıları uyarıyor.

 

 





PAYLAŞ