Android Fastboot ve ADB Kullanımı - Haberler - indir.com

Android Fastboot ve ADB Kullanımı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 27 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-01-30 13:15:00
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Android telefonunuza root atmış iseniz büyük ihtimalle Fastboot ve ADB bileşenleri ile karşı karşıya gelmişsinizdir. Android SDK paketi içerisinde ADB ve Fastboot araçları standart olarak yer almaktadır. Bu rehber içeriğimizde ise sizlere Fastboot ve ABD araçlarının kullanımını ve ne işe yaradıklarından bahsedeceğiz.

Android Fastboot ve ADB Kullanımı

Eskiden bu araçları kullanabilmek için oldukça fazla boyutta olan SDK dosyaları indirmek gerekiyordu. Ancak Google yaptığı yenilik ile artık ADB ve Fastboot araçlarını birbirlerinden bağımsız bir halde indirmeye olanak sağladı. İlk olarak Android Developer sayfasından gerekli araçları indiriniz.

Fastboot ve ADB Nedir?

Google'ın geliştiricilere sağladığı bu araçlar ile USB üzerinden PC'ye bağladığınız bir Android cihaza erişim gerçekleşir. Kablosuz ADB sistemi mümkün olsada buna göre daha karmaşık bir işlem olduğundan tercih edilmiyor. ADB normal şartlarda Android ile beraber kullanılır ve sistem dosyalarına erişme gerçekleştirilir. Sistem dosyalarına erişim ve gizli ayarlar gibi ADB ile telefonunuza sistem dosyası gönderebilirsiniz.

Fastboot ise telefon kapandıktan sonra Fastboot modu başlatılarak kullanılır. Buda Android dosyaları haricinde telefondaki tüm depolama bölümlerine erişmenizi sağlar. Ayrıca Fastboot ile recovery kurmak mümkündür ve açılışta bir sorun olursa Fastboot ile halledilebilir.

Fastboot ve ADB Kullanımı

  • Telefonunuz üzerinden Ayarlar menüsüne girin. Oradan telefon hakkında bölümüne ulaşarak sürüm kısmına üst üste tıklayarak Geliştirici Seçeneklerini aktif edin.
  • Geliştirici seçenekleri içerisinden ise USB Debug kısmını aktifleştirin.
  • Sonrasında ise indirdiğiniz Fastboot ve ADB araçlarını ZIP dosyasından çıkarın ve kurmayın.
  • Windows kullanıcısı iseniz telefonunuz için gerekli olan USB sürücüleri indirip kurmayı unutmayın.
  • Araç dosyalarını içerek klasöre girip Shift tuşuna basılı tutarak sağ tık yapın ve komut istemcisini çalıştırın.
  • Cihazınız açıkken USB ile bilgisayara bağlantı gerçekleştirin ve gerekli kurulumların tamamlanmasını bekleyin.
  • Açılan komut istemcisinde 'adb devices' komutunu yazarak Enter deyin.
  • Enter dedikten sonra telefon ekranına bakarak USB Debug istemcisi için istenen izini onaylayın.

ADB ve Fastboot kullanımları bunlardan ibaret. Her ikisinin kullanım şekilleri birbirlerine benziyor diyebiliriz. Normalde kapanan telefonda ses butonu ve güç tuşlarına aynı anda basarak USB kablosu takılır ve alternatif olarak oradanda bootloader komutları verebilirsiniz.





PAYLAŞ