Yandex ve Uber Yeni Bir Ortaklık İmzaladı


Ülkemizde ve dünyanın birçok sayılı ülkesinde aktif olarak kullanılan özel taksi hizmeti olan Uber cephesinden yeni gelişmeler mevcut. Arama motoru şirketi olan Yaxdex'in Yandex.Taxi  servisi ve Uber yaptığı anlaşma ile 6 ülkedeki faaliyetlerini birleştirme kararı aldı. Bu iki büyük markanın yaptığı ortaklık ile ortaya yeni bir araç paylaşım modeli çıktı diyebiliriz. Bu birliktelik ile beraber hizmet verilecek ilk ülkeler ise Rusya, Ermenistan, Beyaz Rusya, Gürcistan, Azerbaycan ve Kazakistan oldu. Rusyada kullanılan çevrimiçi taksi uygulaması olan Yandex Taxi ile sürücülü araç kiralama şirketinde önde gelen şirketlerden olan Uber arasında büyük bir anlaşma söz konusu oldu diyebiliriz.

Özellikle son zamanlarda dijital dönüşüme örnek olarak en iyi birlikteliklerden birisi bu iki marka arasında gerçekleşti diyebiliriz. Alanlarında başarılı işlere imza atan bu şirketler güçlerini birleştirerek ortaya yeni bir girişim koydular diyebiliriz. Yoğun trafik ortamında toplu taşımalara ek bir yeni paylaşım modeli olan Rusya tarafında taksi sensörünün %5 gibi bir pay alması beklentiler arasında yer alıyor. Artmaya devam eden dijital kullanımlara bu ortaklık ile bir yenisi daha eklendi diyebiliriz.  Hem Uber uygulaması hemde Yandex.Taxi normal oldukları gibi çalışacaklar. Ancak sürücüler ise hem Yandex.Taxi hemde Uber üzerinden kullanıcı alabilecekleri yeni bir platforma geçiş yapacaklar.

Bu yeni entegre ile beraber hizmet veren araç sayısıda bir hayli artacak diyebiliriz. Diğer yandan yolcuların bekleme süreleri azaldığı gibi daha uygun fiyatlara seyahat etme imkanlarına kavuşacaklar. Diğer yandan bu yolculuk hizmetini daha kaliteli bir hale getirmek adına Yandex'in navigasyon ve harita özelliklerinden de yardım alınacak. Bu ortaklık kapsamında ortada oluşan değerin 3.4 milyar dolar olduğu açıklanırken Uber, 225 milyon dolar Yandex ise 100 milyon dolarlık yatırım yapacaklar. Oluşacak yeni şirketin %59'una Yandex, %36'sınada Uber sahip olacak. Geriye kalan pay ise çalışanlar tarafından kontrol edilecek ve 2017'nin 4.çeyreği ile beraber bu yeni girişimin faaliyete girmesi bekleniyor.