T.C. Merkez Bankası'ndan Bitcoin Hamlesi


Türkiye'de ve dünyada gittikçe yaygınlaşan ve oldukça fazla kişi tarafından kullanılan dijital para Bitcoin için T.C. Merkez Bankası hızla harekete geçti. Merkez Bankası, sayısal teknolojileri ve yansımalarını tanımak için yeni bir çalışma grubu oluşturdu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ve Hazine'nin de dahil edilmiş olduğu çalışma grubuna yakında Maliye'nin de katılması beklenmektedir.

Tüm dünyayı kısa sürede etkisi altına almış olan ve gelecek dönemlerde de en büyük finansal krizlerin bu alanda oluşacağı bir dile getirilen sayısal teknolojiler ve kripto paralar, Türkiye'de de ilgili makamlarının radarına girdi. T.C. Merkez Bankası, konu ile ilgili yeni bir çalışma ekibi oluşturdu. Merkez Bankası Ödeme Sistemleri Genel Müdürü olan Mustafa Okay, 'Bugün blokchain sistemini tartışır olduk. Bu teknolojilerle çok kısa sürede hem bankalar hem merkez bankaları çalışır olacak. Bu yapılara bankaların da kayıtsız kalması mümkün değil' dedi.

BLOKCHAİN SİSTEMİNİ DE İYİ TANIMALI
Mustafa Okay, sistemin tüm yönü ile öğrenilip değerlendirilmesi ve kullanım döneminde de millileştirilmesi gerektiğine vurguladı. EFT sisteminden de örnek veren Okay, '1992 yılında ele alınan EFT sistemi kullandığı altyapı ve yapısı gereği Avrupa'da örnek gösterildi. 2012 yılında da tamamen kendi iç kaynaklarımızla geliştirildi. Bugün sistem oldukça güvenli ve işlemleri saniyelerle yapılır hale gelen milli bir sistem haline geldi. Tüm dünyanın üzerinde konuşmaya başladığı blokchain sistemini de en ince ayrıntısına kadar tanımalı ve hayatımıza girdiğinde onu milli ve güvenli şekilde kullanmalıyız' şeklinde dile getirdi.

YASAK DA OLMAZ TAM SEBESTLİK DE
İlgili otoriteler olarak biz bu sistemlerin üstünde güzel kayda değer çalışmaları gerektirdiğini aktaran Okay, şunları kaydetti: 'Bu teknolojiler kaçınılmaz. Dünyada değişik ülkelerde halen üzerinde çalışılıyor ve birtakım önlemler alınıyor. Doğrudan yasaklamalara gidilirse de olmaz, tamamen serbest bırakılırsa da. Biz de Merkez Bankası ve ilgili kurumlarla sayısal teknolojiler ve sanal paralarla ilgili bir çalışma başlattık. Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ve Hazine ile neler yapılabilir diye masaya oturuyoruz. Belli periyotlarla toplanıp konuyu tartışıyoruz.'

MİLLİ BİR YAKLAŞIMLA
Bu tarz konuların bir üst seviyede milli bir yaklaşımla ele alınmasının daha çok faydalı olacağını ifade eden Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Mustafa Okay, şöyle devam etti: 'Tüm kurumlar kendi görev ve sorumlulukları içerisinde ama birbirleriyle örtüştüğü etkileştiği alanlarda ortak kararlar alabilmeli birlikte hareket etmeli. Biz de kurum olarak kendi sorumluluk alanlarımız içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İleride Maliye'nin de bu çalışmalara dahil olması beklenebilir'