Bitcoin Nedir? Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?


Son aylarda sanal para birimi olarak adlandırılan Bitcoin adını duymuşsunuzdur. Bu söz konusu Bitcoin yeni çağın sanal para birimi olarak nitelendirilmektedir. Yaklaşık 10 sene önce Satoshi Nakamato tarafından piyasaya çıkartılan ve o günlerde değeri bilinmen Bitcoin için şuan tüm dünyada değer görülmeye başlandı. Bu içeriğimizde Bitcoin nedir' Ve Bitcoin üzerinden nasıl para kazanılır' Gibi soruların cevabını vermeye çalışacağız. İlk zamanlarda Satoshi Nakamato tarafından deneysel bir çalışma için başlatılmış ve herhangi bir resmi kuruluşu bulunmuyordu. Ancak küresel piyasalarda ise şuan için Dolar ve Euro'ya alternatif olarak bile gösterilmeye başlandı.

Bitcoin Kağıt Para Olurmu?

Sanal para birimi olarak piyasaya girmiş olan BTC'nin bir kağıt para yerine geçip geçmeyeceği bir süredir düşünülüyor. Özellikle son zamanlardaki fiyatları ile bir hayli ciddi bir para birimi olan Bitcoin'in kağıt para halini alması biraz zor gibi gözüküyor.

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bitcoin kazanmak ve üretmek için mining yani madencilik tabiri kullanılmaktadır. BTC madenciliği olarakta adlandırılan bu durum ile herkes bitcoin madenciliğine başlayabilmektedir. Bitcoin protokolü ilk zamanlarda tasarlanırken Satoshi Nakamoto tarafından ayarlanmış bir güvenlik önlemide yer alıyor. Madencilik bir anlamda kolay gözüksede Bitcoin bulunması zor ve bu sayede herkes 'Bitcoin basma' içerisine giremiyor. Mining yapmak ise bilgisayar üzerinden bir kura yapma sistemine benzetiliyor. Büyük bir havuz olmasından ötürü sadece kura çekimi ile işine güçlü yatırım yapanlar bu çekilişi kazanacaklardır.

Şu sıralardaki BTC mantığı ise çekiliş olarak gitmektedir. Çekilişi kazanan madenci 25 BTC ödül kazanıyor ve bu rakamın ilk BTC zamanlarında 50 BTC seviyesinde olduğunu dile getirelim. Bir sonraki yıl ise bu ödülün 12.5 BTC seviyelerine kadar dahi inmesi bekleniyor. Bu noktada bitcoin madenciliği bir hayli işlemci gücü gerektiriyor ve bu gereklilik arttıkça ise ödül miktarıda azalıyor.

Bitcoin Nasıl Kullanılır?

Bitcoin'i kullanmak için bir sanal cüzdan gerekmektedir. Oluşturmak için ise mobil yada bilgisayar üzerinden online bir şekilde bu cüzdanınızı oluşturabilirsiniz. Dilediğiniz kadar cüzdan oluşturabilir ve oluşturduğunuz sanal cüzdan ile para alabilir, gönderebilir yada alışveriş yapabilirsiniz. Ödeme doğrulanma noktasında açık anahtarlı bir şifreleme yöntemi kullanılıyor ve bu sayede güvenli ve hızlı bir ödeme ağı gerçekleşmiş oluyor.

Bitcoin Avantajları ve Dezavantajları

Enflasyon riski bir hayli düşük olduğundan ötürü enflasyonun sebep açtığı etkiler ortadan kalmış oluyor. Ancak BTC sistemi sonlu bir sistem olduğu için teknik tasarım anlamında bakıldığında maksimum olarak 21 milyon adet Bitcoin üretilebilmektedir. Bu sebepten ötürü enflasyon riski Bitcoin için bir hayli düşük ve risksiz diyebiliriz. Gerçek paralar hükümetler bağlı olarak yaşanan sorunlarda düşüşler yaşayabildiği gibi Bitcoin sanal para biriminde bu ihtimal bir hayli düşüktür.

Bitcoin'in kötü taraflarına gelecek olursak izinizin sürülememesinden ötürü suçlar ve paranın kötü amaçlı kullanılması kolay olabilmektedir. Yasal olmayan maddelerin satışı için oldukça uygun bir para birimi diyebiliriz. Bu noktada Bitcoin'in hükümetler tarafından para birimi sayılmama nedeni ise budur.